Hlavní obsah

V Roudnici si mohou místní přijít pro radu k energetickému specialistovi

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Roudnici nad Labem na Litoměřicku mohou obyvatelé města navštěvovat energetickou poradnu. Energetický specialista jim pomáhá se zorientovat se v situaci spojené se zdražováním energií.

Článek

Lidé si k němu chodí pro radu například když přecházejí k jinému dodavateli. ČTK to dnes řekl mluvčí města Jan Vancl.

„Nabídl nám, že v této nelehké situaci, ve které se teď nacházíme, bude každou středu odpoledne otevírat poradnu v kanceláři, kterou jsme mu dali k dispozici,“ uvedl Vancl. Poradna ve třináctitisícovém městě funguje od června a podle mluvčího je o ni velký zájem. Odborník lidem poradí i v tom, jak předejít neinformovaným rozhodnutím. Situace na trhu energií může být pro mnohé značně nepřehledná a někteří zprostředkovatelé se toho snaží zneužít.

Roudnice se zdražování cen energií zatím příliš nedotklo. Už dřív nechala radnice opravit stadion či plaveckou halu, kde byla nainstalována úspornější technologie. „I tak se energetická krize může projevit a může se stát, že se nám provoz prodraží, ale rozhodně máme lepší startovací pozici, než mají jiná města,“ doplnil mluvčí. Pracovníci úřadu nyní vyjednávají o cenách energií, aby město krize postihla co nejméně.

V Ústeckém kraji si budou moct obce a města přijít pro radu do Energetického centra Ústeckého kraje. Kromě toho se bude centrum zabývat energetickou náročností budov v majetku kraje či přípravou krajské energetické koncepce.

Energetické konzultační a informační středisko se otevřelo letos v létě na fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Veřejnosti poskytuje bezplatné konzultace ze všech oblastí využívání energií v budovách. Určeny jsou pro občany, podnikatele, firmy i zástupce obcí, měst a krajů.

Reklama

Doporučované