Hlavní obsah

Varnsdorf očekává od nového architekta pomoc s vybudováním středu města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Patnáctitisícový Varnsdorf na Děčínsku hledá nového městského architekta. Vedení od něj očekává, že pomůže místním se stavbami domů a také s vybudováním středu města, kterému chybí plnohodnotné náměstí.

Článek

„Za prvé chceme, aby pomáhal lidem. Hodně se tady staví, 20 až 30 baráků ročně. Chceme, aby dvakrát měsíčně za ním mohla veřejnost přijít. Také chceme, aby se nám vyjadřoval k dokončení rekonstrukce náměstí. My nemáme náměstí,“ řekl místostarosta Jiří Sucharda (ODS). Opravu hlavního náměstí plánovalo už předchozí vedení města, plocha ale stále slouží jako parkoviště.

Město čeká několik zásadních projektů, například přístavba základní školy Východní nebo výstavba nového parku s náplavkou. Podle Suchardy je ve městě několik plánovaných staveb, ke kterým by se měl vyjádřit někdo kompetentní. Radnice také očekává, že vybraný architekt bude apolitická, výrazná a uznávaná osobnost.

Bývalý externí architekt podal výpověď, v novodobé historii města šlo o druhého architekta, který ve Varnsdorfu působil. Vedení města se účastnilo zasedání Komise urbanismu České komory architektů, která zastřešuje městské architekty. Komise městu určila dva kvalifikované odborné zástupce do výběrové komise. S výběrem pomůže předseda komise urbanismu a člen rady Asociace pro urbanismus a územní plánování architekt Milan Košař a David Mateásko, architekt města Kolína. Sucharda dodal, že doufá, že se někdo do výběrového řízení přihlásí.

Reklama

Související témata:

Doporučované