Hlavní obsah

Vyhlídka Hrádek ve Varnsdorfu zůstane zavřená i nadcházející sezonu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vyhlídka Hrádek ve Varnsdorfu na Děčínsku bude kvůli opravám zavřená i další sezonu. Město původně počítalo s jejím otevřením už v roce 2021, později termín přesunulo na loňský rok.

Článek

Stavební práce za zhruba 30 milionů korun se ale protáhnou, takže se vyhlídka otevře nejspíš až příští rok. ČTK to řekl místostarosta Jiří Sucharda (ODS).

Radnice začala s rekonstrukcí v roce 2020. „Od půlky loňského roku jsme dokončili vnitřek a začali jsme dělat venku. Nejdůležitější byla terasa, u které památkáři chtěli, abychom se jí pokusili zachránit. Zkoušeli jsme to, ale nakonec se musela strhnout a postavit nová,“ vysvětlil Sucharda.

Stavbou úplně nové terasy se opravy protáhly zhruba o tři měsíce. Nemohla tak nastoupit firma, která bude asfaltovat parkoviště, příjezdovou cestu a pokládat povrch terasy. „Měli nastoupit už v září, ale nakonec se k tomu dostali v prosinci, takže to samozřejmě nestihnou v termínu,“ řekl Sucharda a doplnil, že s pracemi skončí zřejmě na konci prázdnin, tedy po hlavní sezoně. „Otevřeme možná na konci roku, spíš až příští sezonu,“ uvedl místostarosta.

Na Hrádku je vybudovaná nová restaurace včetně vybavení. Posezení pro hosty bude jak uvnitř, tak venku na terase. Radnice chce sehnat solidního nájemce, což bude podle místostarosty asi problém. „Na jaro máme připravené výběrové řízení na provozovatele. Bez toho se přihlásili asi čtyři zájemci, kteří chtějí prostory vidět ještě před výběrkem,“ dodal Sucharda.

Vyhlídková věž s restaurací podle projektu stavitele Antona Möllera byla na vrchu Hrádek slavnostně otevřena v květnu 1904. Vyhledávaný turistický cíl byl koncem 60. let rekonstruován, ale od počátku 90. let značně zdevastovaný. V červenci 2003 byla věž po dvouleté obnově znovu zpřístupněna. V roce 2005 získal Hrádek díky své žlutočervené fasádě se zachovalými původními trámy titul Fasáda roku.

Reklama

Doporučované