Hlavní obsah

Žatec vydal originální deskovou hru k tradici pěstování chmele

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Originální plán zobrazuje autentická místa, která v Žatci a jeho okolí skutečně nachází a která jsou celosvětově jedinečná, a proto navržená na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO.

Článek

Originální plán zobrazuje autentická místa, která v Žatci a jeho okolí skutečně nachází a která jsou celosvětově jedinečná, a proto navržená na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. O něm by se mohlo rozhodnout v příštím roce. ČTK to řekla Olga Bukovičová z žatecké radnice.

Město nasbíralo mnoho podkladů, které potřebovalo pro nominaci. „Loni před svátky jsme vydali publikaci, letos máme deskovou hru, která je schovaná v tubusu. Přiblížit by měla nejen dětem celý proces pěstování chmele,“ uvedla Bukovičová. Podklad je podle ní odolný, vydrží i polití tekutinou.

Hra začíná stavbou chmelových konstrukcí, pokračuje se úkony jako je řez či hnojení, česání na chmelnici, poté se hráči přesouvají do sušáren a skladů obchodníků. Znázorněný je ve hře proces konzervace a končí se prodejem, certifikací a vývozem tzv. českého zlata do světa. „Děti na Žatecku o pěstování něco vědí, ale také ne všechny. Máme výborného kreslíře, který namaloval pro hru autentická místa, s nimiž se hráči také seznamují,“ dodala Bukovičová.

Herní plán namaloval Petr Bažant. Je na něm zámek Stekník a chmelnice pod ním nebo historické sušárny a sklady v Žatci. Hra je určena až pro šest osob a doporučena dětem od šesti let. Netradiční balení ve formě tubusu obsahuje herní plán, pravidla hry, dřevěné figurky a kostku. Hru lze zakoupit v informačním centru na náměstí Svobody nebo v Chrámu chmele a piva.

Hra už vliv na názor Výboru světového dědictví mít nebude, město ale doufá, že přispěje k rozšíření povědomí o významu chmelařské oblasti. Část nákladu schovala radnice pro žáky základních škol. „Smysl zápisu na seznam UNESCO je nejen zachování památek, ale i jejich prezentace a edukace. Máme několik pracovních skupin, jejichž výsledkem je třeba interaktivní mapa,“ uvedla Bukovičová.

Návštěvnost Žatce podle informací radnice v posledních letech roste. Lidé objevují technické památky a zájem mají o historii města spojeného s pivní kulturou. Výbor světového dědictví v lednu na svém zasedání rozhodne, kdy bude rozhodovat o zápisu Žatce a chmelařské krajiny. Z českých památek naposledy přibyla na seznam tři lázeňská města v Karlovarském kraji.

Reklama

Doporučované