Hlavní obsah

Na střeše krajského úřadu v Ústí nad Labem bude fotovoltaická elektrárna

Foto: Shutterstock.com/AlyoshinE

Ilustrační foto.

Reklama

Na střeše krajského úřadu v Ústí nad Labem bude fotovoltaická elektrárna. Předtím ji řemeslníci opraví, náklady se odhadují na 20 milionů korun. V plánu je úprava vstupních prostor a okolí úřadu.

Článek

O instalaci elektrárny a zpracování projektové dokumentace k veřejným prostorům úřadu rozhodli radní. ČTK to řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Fotovoltaickou elektrárnu na střeše objektu bude instalovat, provozovat a financovat Ústecký kraj. Střechu řemeslníci opraví tak, aby byla připravena na umístění fotovoltaických článků. Dodavatel technologie zpracuje projektovou dokumentaci a zabezpečí inženýrskou činnost stavby. Ústecký kraj by současně zažádal o dotaci na stavbu.

Rada rozhodla o zpracování projektové dokumentace podle studie veřejných ploch a vnitřních přilehlých dispozic budovy krajského úřadu. Studii zpracoval ateliér AVN, její součástí je návrh na odstranění nástupní rampy.

Hlavním prostorem, kterého se studie týká, je celá plocha atria s hlavním vstupem do budovy A krajského úřadu. K této ploše přiléhá prostor podatelny a kanceláří. V suterénu jsou v návrhu obchody a komunitní centrum. Veřejný prostor se podle studie ve své západní části otevře k Dlouhé ulici. Součástí úprav jsou plochy, které nejsou ve vlastnictví Ústeckého kraje, ale přímo navazují na budovu.

Ústecký kraj má od září nový vizuální styl, který má zvýšit jeho atraktivitu a změnit zažité stereotypy. Dosud reprezentoval Ústecký kraj 20 let starý vizuální styl, který pracoval s krajským znakem a jeho symbolikou. Existující vizuální identita však byla podle vedení kraje obtížně aplikovatelná v malých formátech a neodpovídala již potřebám současné digitální komunikace. Plochu na krajském úřadě, na níž byla dříve umístěna plastika srpu a kladiva, nahradí plachta v duchu nové vizuální podoby.

Reklama

Doporučované