Hlavní obsah

Centrum humanitární pomoci v Jihlavě čeká nárůst žadatelů kvůli zdražování

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Centrum humanitární pomoci, které vzniklo kvůli pomoci válečným uprchlíkům, se na nově otevírá i Jihlavanům. Kvůli zdražování se očekává, že bude na začátku školního roku a topné sezony přibývat lidí, kteří nevyjdou s penězi.

Článek

Sklad, v němž mohou lidé darovat například oblečení, sportovní vybavení, nádobí, drogerii, hračky nebo trvanlivé potraviny, funguje od tohoto měsíce v Okružní ulici.

Nejdřív bylo centrum v areálu krajských silničářů, ale potřebovalo vhodnější prostor. Dál funguje pro uprchlíky, přijít ale mohou i místní lidé, kteří jsou v hmotné nouzi. „Ať už to jsou maminky samoživitelky, důchodci, kteří zůstali sami nebo kdokoliv, kdo se nějakým způsobem ocitl v pozici, kdy se není schopen úplně o sebe postarat sám,“ uvedla Michaela Musilová za dobrovolníky, kteří v centru odvedli velký díl práce. Žadatelé ale potřebují mít doporučení od úřadu práce, charity nebo jiné instituce, která se věnuje sociální práci. Ukrajinci dokládají, že do Česka přijeli až po začátku války. Tento měsíc pomoc centra zatím využilo šest desítek lidí, věci dostávali i pro své rodiny.

Budovu v Okružní ulici u supermarketu Lidl, kde dřív byla jídelna, poskytlo město. O provoz centra se starají dvě ukrajinské matky, peníze na tři jejich měsíční mzdy dala organizace Člověk v tísni. Uvedla to Ilona Loužecká z Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě, který sklad provozuje. Dobrovolníci už v centru odvedli stovky hodin, myli podlahu, třídili věci, prádlo si brali i domů na vyprání. S vybavením pomohly firmy.

Předtím se dobrovolníci v Jihlavě podíleli na přípravě ukrajinského domu, který radnice otevřela v březnu v Brněnské ulici. Kromě ubytování v něm je komunitní centrum. Sešlo se tam hodně lidí ochotných pomoci, kteří podle Musilové chtěli něco dělat dál. „Mě se dlouho líbil projekt Nory Fridrichové Šatník Praha, takže jsem přemýšlela, jakým způsobem udělat něco takového tady v Jihlavě. Ta válka tuto myšlenku jenom popohnala,“ uvedla.

Centrum bude s žádostí o dary oslovovat i podniky, zvažuje zřízení transparentního účtu, kam by lidé mohli přispívat. Věci je možné do centra donést ve všedních dnech mezi 09:00 a 17:00. Velký zájem je teď podle Musilové například o kola, různá odrážedla, míče a jiné sportovní potřeby pro děti. Pomoc se vydává od 13:00. Slavnostní otevření centra v Okružní ulici bude 22. června v 17:30.

Reklama

Doporučované