Hlavní obsah

Havlíčkobrodská galerie se letos otevře výstavou Humor Jiřího Slívy

Foto: Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě

Dílo Jiřího Slívy.

Reklama

Galerie výtvarného umění Havlíčkův Brod nabídne od 14. ledna do 13. března výstavu Humor Jiřího Slívy. Přes léto tu bude tvorba sklářského výtvarníka a malíře Jana Exnara připravovaná původně už k jeho loňským 70. narozeninám.

Článek

První letošní výstava vzniká ve spolupráci s autorem, který by se měl 14. ledna vernisáže účastnit. „Pan Slíva vernisáž chce, doufám, že se od pondělí nějak nezpřísní pravidla, takže bychom ji v pátek v 17:00 uspořádali. Na vernisáži zahraje, zazpívá i zarecituje pan Slíva, využijeme jeho všestranného talentu,“ řekla ředitelka galerie Hana Nováková. Výstava představí jeho lepty, litografie i ilustrace k dílu Franze Kafky.

Sklářský výtvarník Exnar je havlíčkobrodský rodák, žák Stanislava Libenského. Výstavu k jeho životnímu jibileu galerie loni odložila podobně jako výstavu děl Josefa Jambora i kvůli protiepidemickým omezením. Výstava Jamborových děl se bude připravovat ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně. V Havlíčkově Brodě bude k vidění v závěru roku. Především dětem bude v květnu a červnu určená výstava ilustrací Gabriela Filcíka. Galerie připravuje také výstavu grafické tvorby Jana Otavy nebo díla Jaroslava Valečky.

Konference Mezinárodní rady muzeí ICOM se bude konat od 20. srpna v Praze. „Součástí konference, na kterou by se do Prahy mělo sjet tak 3500 delegátů z celého světa, budou odborné exkurze do regionů. Jedna z exkurzí bude i k nám, bude zaměřená na Bohuslava Reynka,“ řekla Nováková. V souvislosti s konferencí by měla být v galerii od srpna instalovaná nová stálá expozice, která bude výběrem nejlepších děl ze sbírek galerie s důrazem na regionální autory. Básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek (1892 - 1971) prožil téměř celý svůj život v rodném Petrkově na Havlíčkobrodsku.

Galerii se loni oproti roku 2020 podařilo zvýšit počet návštěvníků, přišlo jich asi 5600, zatímco v roce 2020 jich bylo asi 3200. Návštěvnosti obou let poznamenala koronavirová pandemii s řadou omezení provozu, návštěvost před pandemií se pobyhovala okolo 9000 lidí. Loni se galerie veřejnosti otevřela až v květnu. Vyšší návštěvnost oproti roku 2020 podle ředitelky zajistily výstavy Petrkov v nás, na které se podílel i architekt David Vávra, nebo výstava tvorby Ondřeje Sekory.

Havlíčkobrodskou galerii zřizuje Kraj Vysočina. Podle mluvčí Kraje Vysočina Evy Neuwirthové získala galerie v roce 2021 od kraje na provoz 6,019 milionu korun, pro letošní rok je určeno 6,32 milionu korun. Je to asi o 168.000 méně, než jaký byl příspěvek kraje pro rok 2020, vyplývá ze zveřejněné výroční zprávy za rok 2020.

Zátěží pro letošní hospodaření galerie podle Novákové bude vedle zdražení energií i růst cen dalších materiálů a služeb včetně revizí, softwarového vybavení nebo papíru. „Nebudeme vydávat vůbec žádné publikace k výstavám a budeme muset bohužel šetřit i na akvizicích,“ řekla Nováková.

Reklama

Související témata:
Jiří Slíva

Doporučované