Hlavní obsah

Havlíčkův Brod chce prodat bývalou obchodní akademii charitě, rozhodne se až po volbách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nevyužitou budovu bývalé obchodní akademie chce havlíčkobrodská radnice prodat oblastní charitě. Tohoto uchazeče o odkup nemovitosti v centru dnes ze dvou nabídek vybralo městské zastupitelstvo.

Článek

Kupní smlouvu s charitou ale budou schvalovat už noví havlíčkobrodští zastupitelé zvolení v podzimních komunálních volbách. Místostarosta Zbyněk Stejskal (ODS) na dnešním jednání řekl, že podle jeho odhadu by prodej mohl být projednaný příští rok v únoru.

Charita má za úkol připravit do konce roku projektovou dokumentaci celkové revitalizace bývalé školní budovy, která bude přiložená k finálnímu návrhu kupní smlouvy. Do posledního předvolebního zasedání zastupitelstva v září podle Stejskala charita dokumentaci připravit nestihne.

„Pokud to bude nové zastupitelstvo posuzovat, může mít jiný názor,“ podotkl Zdeněk Dobrý z opoziční KSČM.

Stoletý dům je prázdný 13 let, město se ho dřív snažilo pronajmout i prodat. Teď pracovalo na plánu úprav pro potřeby školství. O odkup budovy ale letos zároveň požádala charita, která tam chce soustředit svoje služby. Dubnové zastupitelstvo pak rozhodlo o zveřejnění záměru prodeje bývalé školy.

„Soutěž byla vypsaná otevřeně, to znamená, že se mohl přihlásit kdokoliv,“ řekl Stejskal. Zájemci měli podrobně popsat koncept možného využívání bývalé školy. Přišly tři nabídky, jedna podle něj nesplnila dané podmínky. Ze zbylých dvou zájemců zastupitelé vybrali pro další jednání o odkupu charitu.

Místostarosta Libor Honzárek (TOP 09) řekl, že podle něj by bylo lepší poskytnout prázdnou budovu blízké základní škole. „Škola se rozvíjí, potřebuje další kapacity,“ uvedl.

„Pro školství v tuhle chvíli připravujeme poměrně významné projekty,“ uvedl Stejskal. Nové učebny by podle něj měly vzniknout v Základní škole V Sadech, další školní budova se podle něj projektuje. Další zastupitelé poukazovali na to, že radnice nedokázala s prázdnou budovou dlouho nic udělat.

Podle Jana Schwarze (SNK Broďáci) by byla pro charitu vhodná bývalá základna hasičů, kteří se nedávno přestěhovali z centra do nového areálu. Starosta Jan Tecl (ODS) ale řekl, že u této nemovitosti mají přednost jiné složky státu a podle informaci, které má, o ni stojí policie.

Budova bývalé obchodní akademie je v sousedství městského parku Budoucnost, vyučování v ní skončilo v roce 2009. Podle znaleckého posudku jde o nemovitost v hodnotě 11 milionů korun.

Reklama

Doporučované