Hlavní obsah

Jemnická slavnost Barchan se letos přesune do zámeckého parku. Začne 17. června

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jemnice na Třebíčsku po několika letech změní konání historické slavnosti Barchan, jejíž součástí je i Běh o Barchan, který patří na seznam české tradiční lidové kultury.

Článek

Hlavní dějiště se z těsné blízkosti zámku přesune do zámeckého parku za ulicí V Ráji. Důvodem je nová květinová výzdoba okolí zámku. ČTK to řekl Zdeněk Hopian z jemnického kulturního střediska. Slavnost se uskuteční od 17. do 20. června, Běh o Barchan bude v sobotu 18. června.

„Přímo na zámku zůstanou historické stánky, nějaký drobný historický program, zůstane tam malé pódium, kde budou nějaké dětské programy a večerní zábava pro starší, ale hlavní pódium a dřevěné pódium, kde je historická scéna, se přesune do zámeckého parku,“ řekl Hopian.

Změna místa konání podle něho není neobvyklá. „Bývalo to i na sokolovně, ze sokolovny se to přesunulo na zámek a teď se přesuneme zase o kousek dál,“ řekl Hopian.

Slavnost začne v pátek 17. června v podvečer průvodem kostýmovaných postav ulicemi města a vyvěšením praporu Barchanu, pokračovat bude několika koncerty nebo ohňovou show. Historické tržiště se otevře v sobotu od 9:00. Běh o Barchan je naplánovaný na 14:00. Mezi tím se budou konat dětská představení, následovat budou hudební vystoupení. Mezi účinkujícími bude i Aneta Langerová nebo Adam Mišík. Součástí nedělního programu bude i poutní mše u kostela svatého Víta nebo koncert skupiny Kamelot. Podrobný program je na webu.

Běh o Barchan je rekonstrukcí běhu čtyř poslů krále Jana Lucemburského, který v době upevňování své královské moci proti odbojným moravským pánům poslal své mladé manželce Elišce Přemyslovně zprávy o bojích. Královna pobývající za pevnými jemnickými městskými hradbami údajně odměnila posly některými součástmi svého oděvu, mimo jiné barchetovým šátkem.

Běh o Barchan se v Jemnici koná pravidelně v červnu po svátku svatého Víta. Podle zápisu v městské knize se prokazatelně konal už v roce 1713. Tradici nepřerušila ani koronavirová omezení, loni se slavnost uskutečnit mohla, rok před tím se konal bez účasti veřejnosti jen samotný běh zaznamenaný kamerami.

Do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky byl zapsaný v prosinci 2013 jako z Vysočiny. Od té doby do něj z Vysočiny přibyla také Betlémská cesta v Třešti, Skřipácká muzika na Jihlavsku a Historický morový průvod v Brtnici. Vyplývá to z údajů ministerstva kultury. Celorepublikový seznam má nyní 30 položek.

Reklama

Doporučované