Hlavní obsah

Jihlava vybírá firmu na stavbu cyklostezky u řeky, již kritizovali zahrádkáři

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlava vybírá firmu na stavbu cyklostezky u řeky, již loni kritizovali majitelé tamních zahrad. Rozhodnutí o povolení stavby nabylo právní moci 30. prosince, odpověděl dnes mluvčí města Radovan Daněk na dotaz ČTK.

Článek

Nový úsek cyklostezky měřící okolo 900 metrů povede podél řeky Jihlavy mezi Mlýnskou a Helenínskou ulicí. Na akci s předpokládanou cenou přes 30 milionů korun má město slíbenou dotaci. Práce by mohly začít zjara.

Podle dřívějších vyjádření zástupců radnice nový úsek propojí nynější stezky a přispěje ke zvýšení bezpečnosti cyklistů, kteří teď zčásti jezdí mezi auty úzkou Polenskou ulicí, kde se stávají nehody.

S plánovanou cyklostezkou u řeky sousedí tři desítky soukromých pozemků. Jejich majitelé loni v říjnu na radnici mimo jiné mluvili o obavách, že by se kvůli cyklostezce mohlo zvýšit riziko povodní.

„Speciální stavební úřad povolující stavební záměr se se všemi námitkami majitelů sousedních nemovitostí vypořádal a stavební záměr veřejnou vyhláškou povolil. Nikdo se po dobu zveřejnění rozhodnutí na úřední desce už neodvolal,“ uvedl dnes mluvčí města. Doplnil, že evropská dotace pokryje způsobilé náklady na stavbu cyklostezky z 90 procent.

Jihlava chtěla cyklostezku stavět už minulý rok. Pracovníci tam začali kácet některé dřeviny, ale stavební řízení na jaře pozastavil krajský úřad. Radnice uznala to, že chybně stanovila okruh účastníků řízení. Náměstek primátorky Petr Ryška (ODS) na říjnovém setkání s novináři a zahrádkáři uvedl, že na základě následných schůzek s majiteli pozemků město projekt upravilo.

Jihlavská radnice má tento úsek cyklostezky zahrnutý v cyklogenerelu od roku 2010.

Reklama

Doporučované