Hlavní obsah

Jihlavská vysoká škola plánuje stavět ve Fritzově ulici ubytování pro studenty

Foto: Getty Images

Jihlava.

Reklama

Vysoká škola polytechnická Jihlava plánuje stavět na vlastních pozemcích ve Fritzově ulici v blízkosti školy ubytování pro asi 200 studentů.

Článek

Dosavadní studentské ubytování je podle mluvčí školy Venduly Marešové technicky nevyhovující. Současně se stavbou kolejí by se měl obnovovat i park v jeho sousedství. Záměry jsou součástí územní studie, jejíž veřejné projednání on-line formou plánuje jihlavský magistrát na pondělí.

Podle mluvčí radnice Anety Hrdličkové se územní studie dotýká plochy vymezené ulicemi Tyršova, Fritzova a Třídou Legionářů. Stavba kolejí se zatím projektuje. Podle Marešové jsou předpokládané náklady asi 300 milionů korun, přičemž 60 procent nákladů by měly krýt dotace z ministerstva školství.

Nyní škola, kterou navštěvuje přes 2000 studentů, provozuje vlastní ubytování ve Fritzově ulici v asi 70 let starém objektu, kde je 35 lůžek. „Budova je ve špatném technickém stavu, proniká do ní vlhkost, nemá izolace a její technické zabezpečení je již na hranici životnosti. S výstavbou kolejí je spojena demolice tohoto objektu,“ uvedla Marešová.

Dalších 125 studentů jediné veřejné vysoké školy na Vysočině může být ubytováno ve dvou třípodlažních budovách v Brtnické ulici, které si škola pronajímá od jihlavského magistrátu. Mají 25 pokojů a společné sociální zařízení v jednotlivých podlažích.

Rektor školy Václav Báča už dřív ČTK řekl, že pozemky na stavbu kolejí získala škola darem od Kraje Vysočina. Vlastní koleje ale ani po více než 15 letech fungování škola nemá, přitom by podle Báči byly prospěšné pro rozvoj studentského života i pro rozvoj kraje a Jihlavy jako vysokoškolského města.

VŠPJ vznikla v roce 2004 jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního typu v Česku. Studentům nabízí bakalářské programy a navazující magisterské studium v prezenční i kombinované formě.

Reklama

Doporučované