Hlavní obsah

Kraj se domlouvá se Světlou nad Sázavou na stavbě nového silničního mostu přes řeku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Světlé nad Sázavou by mohl být nový silniční most přes Sázavu, díky němuž by se snížil počet aut přejíždějících přes náměstí. Na přípravě stavby se s městem domlouvá kraj.

Článek

Radní kraje v úterý schválili uzavření smlouvy o společném postupu při výběru dodavatele projektové dokumentace. Jde o stavbu s předpokládanými náklady mezi 110 až 140 miliony korun. Termín možné stavby mostu ale zatím nebyl stanovený.

„V tuto chvíli zadáváme v rámci společného postupu zpracování projektové dokumentace na celou tu stavbu,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Projekt se týká silnice II/347. Kvůli jejímu novému vedení vedle vlakového nádraží, kde je i přejezd, bude ještě potřeba jednat se Správou železnic.

Přeložka silnice s mostem bude měřit okolo 650 metrů. Most nahradí nynější lávku pro pěší, která spojuje Zámeckou a Nádražní ulici. Z náměstí by tak bylo možné odklonit hustou dopravu směrem na Habry. Radnice mluví o potřebě nového mostu přes řeku léta, a to i kvůli loni zahájeným novým úpravám náměstí. Za dvouletou revitalizaci centrální plochy město podle dřívějších informací zaplatí 69,5 milionu korun.

Přes náměstí jezdí i nákladní auta. „Pro nás je to velice důležitá stavba, to náměstí by do budoucna zase hodně trpělo. Tak čím dřív by se most mohl postavit, tím líp,“ řekl dnes světelský místostarosta Josef Hnik (nestraník).

Náměstí, kdysi tvořené domky s podloubím, podle dřívějších informací radnice zkazila socialistická výstavba. Město s 6500 obyvateli se na novou úpravu náměstí připravovalo řadu let. Jeho vzhled se změní. Ve svažité části poblíž radnice bude nově zeď, v níž bude zabudované informační centrum. Silnice tam také budou užší.

Reklama

Související témata:

Doporučované