Hlavní obsah

Kraj Vysočina chce pro školu v Chotěboři nové dílny za asi 55 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina připravuje dostavbu a modernizaci školních dílen Středního odborného učiliště technického v Chotěboři, chce sloučit pracoviště rozmístěná nyní v několika městech, i mimo Vysočinu. Odhadované náklady jsou 55 milionů.

Článek

V plánu je rekonstruovat budovu v chotěbořské Senftově ulici. „Budova vznikala tím, že se postupně přilepovaly jednotlivé části a řekl bych, že v dnešním stavu je už pro moderní výuku nevyhovující,“ řekl ředitel školy Luděk Benák. Objekt v areálu Chotěbořských strojíren je podle něho z 19. století.

Kromě Chotěboře škola vyučuje také v Havlíčkově Brodě a v Hlinsku v Pardubickém kraji. Budovy tam jsou v majetku kraje, po jejich vystěhování by je kraj nabídl jiným příspěvkových organizacím kraje, případně volně k prodeji, řekl radní pro školství Jan Břížďala (Piráti).

První studie na nové školní dílny vznikla podle ředitele školy už v roce 2016. Kraj letos řeší projektovou dokumentaci stavby, vyhradil na ni 1,5 milionu korun. Stavba by mohla začít příští rok. „Budeme na to chtít využít i zdroje Integrovaného regionálního operačního programu,“ řekl Břížďala.

Výuku by stavba podle Benáka nemusela výrazněji zasáhnout, protože škola má plán, jak ve spolupráci s firmami v okolí v odborném vzdělávání pokračovat i bez vlastních dílen. Podle Břížďaly by mohly být nové dílny k dispozici v roce 2024.

Nové dílny by měly fungovat jako centrum moderních technologií se specializovanými učebnami na CNC obrábění, automatizaci a robotiku nebo laboratorní měření.

Škola, jejíž součástí je vyšší odborná škola a obchodní akademie, má zhruba 300 žáků. Největší zájem je podle ředitele o obory, které se zabývají automatizací a robotizací.

Reklama

Doporučované