Hlavní obsah

Kraj Vysočina letos nabídne veřejnosti týden sportování zdarma od 8. dubna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina letos nabídne týden sportování zdarma od 8. do 14. dubna. Akci Vysočina v pohybu zopakuje potřetí. Novinářům to po dnešním jednání krajské rady řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Článek

Provozovatelům krytých sportovišť, kteří nabídnou volné hodiny pro veřejnost, kraj přispěje na náklady. Vyčlení na to pět milionů korun.

„Je to jedna z největších propagačních pocovidových kampaní, která motivuje lidi ke zdravému způsobu trávení volného času,“ uvedl hejtman. Doplnil, že se minulých ročníků zúčastnilo okolo 10 000 zájemců, prostory pro sportování jim nabídlo 40 až 55 provozovatelů.

Nejvyšší možnou podporu pro provozovatele sportovišť, kteří splní zadané podmínky, kraj zvýší z loňských 50 000 korun na 70 000 korun. Do krajského systému se budou moci hlásit od 7. února do 7. března. Jde například o provozovatele krytých bazénů, tělocvičen a sokoloven. „Neradi bychom vstupovali do té ryze privátní sféry. To znamená, třeba herny šipek, kulečníkové herny, kuželny, wellness centra a zábavní centra jsou z toho naopak vyloučena,“ řekl Schrek.

Peníze na tuto akci budou součástí rozpočtových opatření za 211 milionů korun, která bude krajské zastupitelstvo schvalovat v únoru. Téměř 192 milionů korun se týká závazků z roku 2023, které je potřeba vyrovnat a která zatím nejsou v letošním krajském rozpočtu. Další peníze budou kromě akce Vysočina v pohybu určené například na vybavení nového Sociálního centra Kraje Vysočina v Jihlavě.

Letošní rozpočet Kraje Vysočina schválený loni v prosinci počítal s celkovými ročními výdaji 20,2 miliardy korun a očekávanými příjmy 19,1 miliardy korun. Chybějící miliardu na příjmové straně rozpočtu kraj doplní ze svých rezerv.

Pro rok 2023 měl kraj schválený rozpočet s výdaji 16,7 miliardy korun a příjmy 15,8 miliardy korun.

Reklama

Doporučované