Hlavní obsah

Letošní Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou nabídnou i britské hvězdy folku

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou letos vystoupí i osobnosti britského folku včetně Sama Lee nebo zpěvačky Julie Fowlisové, která se věnuje skotské tradiční gaelské hudbě.

Článek

Podle dramaturga festivalu Michala Schmidta bude současný britský folk tvořit až čtvrtinu programu 36. ročníku, který se uskuteční od 23. do 30. července. Hlavní účinkující pořadatelé postupně zveřejňují od 20. března.

Z Velké Británie přijedou na festival, jehož tradiční kulisou je renesanční zámek nad městem, skupina Les triaboliques nebo duo houslistek a zpěvaček The Rheingans Sisters. „Už loni měly přijet, ale letos tu čest je přivítat máme,“ řekl Schmidt.

Festival loni ovlivnila pandemie koronaviru. V květnu 2021 se pořadatelé rozhodli jeho plnohodnotnou podobu zrušit. Uskutečnilo se jen několik koncertů nazvaných Připomínky folkových prázdnin.

Letošní ročník, jehož hlavním tématem má být poezie, zahájí trojnásobná držitelka Latin Grammy, peruánská zpěvačka Susana Bacaová. „Zaměření festivalu na poezii se projeví také v domácí části programu. Nebudou tak chybět dva legendární bardi, celoživotně bytostně spjatí s poezií: Michal Prokop a Vladimír Merta. Zatímco toho prvního doprovodí kapela Framus Five, Vladimír se představí v triu a můžeme se těšit na jeho známé i méně známé písně,“ uvedl Schmidt.

Rozpočet festivalu je podle Schmidta asi šest milionů korun. Vstupenka na celý festival, jehož součástí jsou výtvarné dílny, výstavy či divadla, vyjde návštěvníka podle včasnosti nákupu od 1800 do 2300 korun, jednodenní vstupné je za 550 korun.

Reklama

Doporučované