Hlavní obsah

Na hornické naučné stezce v Jihlavě budou přibývat repliky důlních zařízení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Atraktivitu hornické naučné stezky na vrchu Rudný v Jihlavě zvýší repliky zařízení používaných kdysi při těžbě stříbrné rudy.

Článek

K nově osazené funkční dřevěné pumpě, která sloužila k ručnímu čerpání důlní vody, přibude například vrátek, jímž se na povrch vyvážel materiál. Významné nálezy by mohlo přinést chystané odkrytí vstupu do šachty svatého Jiří, řekl dnes novinářům na stezce náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Město se na kopci chystá vytvořit také hornický skanzen.

Větší nebo menší změna by měla být v tomto území vidět každého půl roku. „Finále je vybudování skanzenu. To si myslíme, že bychom měli zvládnout ještě v tomto volebním období,“ řekl Popelka. V kopci porostlém lesem, jemuž se také říká Šacberk, je mnoho pozůstatků po dolování. „My na ně chceme víc upozornit a zpřístupnit běžnému návštěvníkovi, aby si uvědomil, kde vlastně je a že tady byla ta středověká průmyslová zóna,“ uvedl.

Šachta svatého Jiří by podle záznamů v horních knihách mohla být hluboká až 80 metrů, dílo bylo definitivně opuštěné v 18. století. Technická památka je v majetku státu. Vloni byla vrchní část kvůli propadu provizorně zajištěná. Nyní bude vstup do šachty zpevněný a dílo zabezpečené. Podle náměstka už je na tyto práce vydané stavební povolení, začít mohou každým dnem. Budou při nich archeologové. Podle zkušebního vrtu by mohlo být zachované celé pažení šachty i zbytky stroje na odvádění vody. „Takže uvidíme. Možná se tady dočkáme objevu minimálně evropského významu,“ řekl Popelka.

O zajištění šachty se postará státní podnik Diamo, náklady ponese Ministerstvo životního prostředí, které má staré důlní dílo ve správě. Město má v plánu zachovat průhled do šachty, a pokud to půjde, zpřístupnit ji pomocí asi dvacet metrů dlouhé odvodňovací štoly.

Jihlava byla nejstarším královským horním městem v českých zemích, bohaté stříbrné žíly tam byly objevené v první polovině 13. století. Hornická činnost byla ve městě a jeho okolí provozovaná s přestávkami do roku 1781. Jenom na vrchu Rudný se podle radnice nachází 160 až 180 pozůstatků po těžební činnosti, šachta svatého Jiří byla největší. Při budování hornického skanzenu tam chce město obnovit rybníček, vodu z něj využije k pohánění replik důlních strojů.

Na kopci je také lyžařská sjezdovka. Město se podle Popelky zabývá možností obnovit tam rozhlednu. Záměr zatím naráží na to, že by mohla být vysoká jen okolo 20 metrů kvůli vysílači.

Reklama

Doporučované