Hlavní obsah

Na zámku Telč budou letos kvůli opravám prohlídky jen od 3. května do srpna

Foto: CzechTourism, Binková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prohlídky na státním zámku v Telči na Jihlavsku budou letos kvůli opravám jen od 3. května do konce srpna. Přístupný bude pouze jeden prohlídkový okruh s bytem posledních majitelů Podstatských z Lichenštejna.

Článek

Práce na celkové obnově zámku za víc než 200 milionů korun trvají dva roky, k plnému návštěvnickému provozu se památka vrátí od jara příštího roku. Turisté se v nadcházející sezoně stejně jako loni nedostanou do zámecké zahrady, volně se nebudou moci pohybovat ani jinde v zámeckém areálu. „Bude to fungovat tak, že se návštěvníci shromáždí před zámkem, průvodce si je vezme, zajde s nimi do pokladny a potom si je odvádí na prohlídkovou trasu,“ uvedla Lucie Norková ze správy zámku.

Kvůli stavebním pracím bude na zámku také méně kulturních pořadů. Na hlavní zámecké nádvoří se ale opět vrátí koncerty folkových Prázdnin v Telči. Letošní jubilejní 40. ročník festivalu bude od 29. července do 14. srpna. Další divadelní představení a koncerty budou v létě v zámeckém parku, který zůstal pro veřejnost otevřený. Koncem srpna by tam měla vystoupit kapela Čechomor, jejíž koncert byl podle Norkové už dvakrát odložen kvůli epidemii koronaviru.

Obnova zámku začala v únoru 2020. Stavební část bude podle kastelána stát do 150 milionů korun, další desítky milionů jsou potřeba na rozsáhlé restaurátorské práce. Díky projektu dotovanému z evropských fondů bude mít zámek nově celoroční prohlídkovou trasu Zámeckého muzea. Stavební práce jsou v této části zámku už hotové a začíná se tam připravovat nová expozice.

„Bude tam mobiliář, který byl uskladněn v depozitářích a doposud nebyl na prohlídkových trasách,“ uvedla Norková. Doplnila, že jde o nábytek, porcelán, cín, zbroj i obrazy. Asi 300 předmětů je potřeba restaurovat, u dalších stačí menší ošetření. Další novou prohlídkovou trasou se stane pivovar s instalovaným depozitářem, i ta by měla být otevřená celý rok.

Zámek, který je součástí historického centra Telče zapsaného v seznamu UNESCO, patří mezi nejvyhledávanější památky Vysočiny. Před zahájením oprav v roce 2019 podle Národního památkového ústavu jeho expozicemi prošlo přes 70.000 turistů. V posledních dvou letech poznamenaných i epidemií koronaviru se roční návštěvnost pohybovala okolo 20.000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované