Hlavní obsah

Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě se zúčastní přes 140 vystavovatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podzimního knižního veletrhu, který se bude v Havlíčkově Brodě konat letos potřiatřicáté, se zúčastní 142 vystavovatelů. Loni jich bylo přes 130.

Článek

Kapacita Kulturního domu Ostrov, v němž se veletrh 6. a 7. října uskuteční, už je takřka vyčerpaná. Prodejní veletrh s doprovodným programem, včetně křtů knih a setkání s autory, se letos koná pod heslem: Po válce v šest hodin večer. Podle ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové je to výraz solidarity s Ukrajinou napadenou Ruskem i připomínka Jaroslava Haška. Od jeho úmrtí letos uplynulo 100 let a 140 let od jeho narození. Citát pochází z jeho Osudů dobrého vojáka Švejka.

„Citát je známý, ale ne každý ví, která postava z Osudů dobrého vojáka Švejka tuto větu řekla – právě na to budou odpovídat návštěvníci veletrhu na slosovatelných vstupenkách,“ uvedla Hejkalová.

Veletrh je podle ní pro návštěvníky zajímavý širokou nabídkou knih, ale i jejich nižšími cenami. „Skoro všichni (vystavovatelé) prodávají s veletržními cenami, což bývá kolem 20 procent, a to už svoji roli hraje,“ řekla Hejkalová.

Lákavý by měl být i doprovodný program. Jehož součástí bude přednáška o japonských manga komiksech nebo o fenoménu Harryho Pottera či vystoupení Hanse Heisse, majitele domu v Brixenu, kde žil ve vyhnanství Karel Havlíček Borovský.

Součástí veletrhu bude křest několika knih. „Já sama se velice těším na román Petry Dvořákové Pláňata, který vydalo nakladatelství Host. Kniha má vyjít den před veletrhem a autorka ji tam bude křtít. Autorku mám velice ráda a toto má být novela o dospívání na přelomu 80.a 90. let, na tu se hodně těším,“ řekla Hejkalová.

Křtít se na veletrhu bude i povídková kniha Ivana Krause Veteše nebo román Markéty Hejkalové Století na vlnách. „Vyjde tento týden. Kniha začíná v roce 2022 a pak jde proti proudu času do roku 1887. Začíná ve Finsku a pak se to prolíná, některé kapitoly se odehrávají v Česku, jiné ve Finsku,“ řekla autorka a ředitelka veletrhu v jedné osobě, která v 90. letech minulého století působila na českém velvyslanectví ve Finsku. Příběh jejího nového literárního díla se odvíjí kolem fiktivní postavy česko-německé spisovatelky a skutečné postavy finských dějin, maršála Gustava Mannerheima, který vedl dvakrát Finsko v boji proti Rusku.

V rámci veletrhu se pravidelně oceňují nejkrásnější knihy. Ceny uděluje Kraj Vysočina, Havlíčkův Brod i Tiskárny Havlíčkův Brod, hlasovat o nich mohou také čtenáři Krajské knihovny Vysočiny a posluchači Českého rozhlasu.

Reklama

Doporučované