Hlavní obsah

Třebíč vysadila na Karlově náměstí víc stromů, památkářům navzdory

Foto: Profimedia.cz

Třebíč.

Reklama

Třebíč se při opravě Karlova náměstí rozhodla neřídit dohodou s památkáři a vysadit na náměstí víc stromů, než s kolika počítá projekt opravy.

Článek

Podle starosty města Pavla Pacala je to nutná „rebelie“, která má zajistit na náměstí lepší pobyt, víc stínu či lepší klima. Národní památkový ústav (NPÚ) v Telči uvedl, že umístění zeleně na náměstí by mělo respektovat schválenou projektovou dokumentaci. Dvouletá rekonstrukce náměstí začala loni.

S více stromy počítala jedna z prvních variant opravy, která ale nezískala od památkářů povolení, řekl Pacal. „My si prostě myslíme, že to tam být musí. Zkoušeli jsme různé varianty, jak se s památkáři dohodnout. Pakliže nepomohlo nic po dobrém, tak jsme museli trošku zarebelovat, protože všichni si uvědomujeme, jak se doba vyvíjí, jak vypadá klimatická změna, jak ten veřejný prostor zkrátka potřebuje zeleň a stín. A jestliže toto nechce někdo pochopit, tak my tu příležitost revitalizace náměstí, která není každý týden, možná jednou za 50 či 100 let, nechceme propást,“ dodal.

Zeleň je významnou součástí rekonstrukce třebíčského náměstí, je ale důležité respektovat její umístění ve schválené projektové dokumentaci pro stavební povolení, uvedl NPÚ v Telči ve vyjádření, které ČTK poskytla jeho mluvčí Ilona Ampapová. „Oproti historické podobě náměstí došlo k druhové změně stromů na přání města, ale i k přidání solitérního stromu s posezením ve východní části, rozšíření obvodu skupiny stromů kolem sousoší sv. Cyrila a Metoděje blíže lavičkám a vytvoření pobytových teras při jižní straně, které jsou uzpůsobeny pro květinové záhony, nikoliv pro kořeny stromů. S koncepcí zeleně korespondovalo umístění dvou nových vodních prvků, z nichž moderní fontána vzešla z architektonické soutěže, kde zadání předpokládalo podstatně jiný prostorový kontext, než který nyní spontánně vzniká,“ napsali památkáři. Právě v pojetí zeleně se rekonstrukce podle nich od náročně schváleného projektu zásadně odchyluje.

Revitalizaci Karlova náměstí město s NPÚ projednávalo od roku 2013. Výsledný projekt včetně řešení výsadby prošel územním řízením v roce 2019 a stavebním řízením v loňském roce. Oprava náměstí s rozlohou přes dva hektary by měla skončit v září příštího roku.

Náklady na zeleň vysazenou v rozporu se schválenou dokumentací v západní části náměstí jsou součástí dodatku smlouvy, který zvyšuje cenu opravy náměstí na asi 113 milionů korun bez DPH. Původně cena byla 103 milionů Kč bez DPH. Zvyšovala se několikrát, naposledy asi o 800.000 korun. V tom je podle Pacala vedle zeleně také rozšířený archeologický průzkum nebo úprava podloží silnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované