Hlavní obsah

Turisté znovu pořádají výstup na Javořici. Minulé dva ročníky omezila epidemie

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Klub českých turistů (KČT) znovu uspořádá silvestrovský výstup na Javořici u Telče. Minulé dva ročníky této nejpopulárnější turistické akce v kraji poznamenala epidemie covidu-19.

Článek

Pořadatelé výletníky nabádali, aby si pro vycházku vybrali i jiné dny koncem roku. Letošní 25. výstup na Javořici bude opět 31. prosince, chybět nebude přípitek po poledni a možnost ohřát se u ohně. ČTK to řekl Vladimír Mazal z telčského KČT.

Na nejvyšším vrchu Českomoravské vrchoviny s nadmořskou výškou 837 metrů se v předchozích letech scházelo na silvestra i okolo 5000 lidí. Hodně jich na Javořici podle Mazala přišlo také vloni, kdy tam mohli do tradiční sbírky KČT Novoroční čtyřlístek přispět 26. prosince a poslední dva dny v roce. „Prodali jsme čtyřlístků nejvíc v republice, myslím, že to bylo kolem 900,“ řekl. Sbírka je určená na podporu budování vozíčkářských tras v přírodě a na bezbariérové úpravy turistických chat.

V roce 2019 ztížila přípravy silvestrovského výstupu kůrovcová kalamita v lesích. Výletníci se tehdy sešli na louce u osady Světlá, necelé dva kilometry pod vrcholem Javořice.

Letošní novoroční přípitek bude na Javořici 31. prosince ve 12:30. Vyjít se dá z různých míst. Například ze Studené nebo z Řásné včetně zpáteční cesty lidé ujdou 15 kilometrů, při startu z Mrákotína deset kilometrů.

Na silvestra lidé chodí také na Dědkovskou horu poblíž Velkého Meziříčí, scházejí se tam okolo půlnoci. Letošní výstup tam bude podle webu KČT dvaatřicátý. Na Nový rok bude na Vysočině pět turistických akcí. Lidé se mohou společně vydat na kopec Peperek u Hamrů nad Sázavou, na Klučovskou horu na Třebíčsku, na Šacberk u Jihlavy nebo na hrad Orlík nad Humpolcem. Uskuteční se také vycházka do údolí Doubravy u Chotěboře. Z těchto novoročních akcí má nejdelší tradici výšlap na Peperek, jde o 40. ročník.

Reklama

Doporučované