Hlavní obsah

V centru Jihlavy je přístupné veřejné kluziště. Adventní tržiště zůstalo zavřené

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Masarykově náměstí v Jihlavě je od dneška veřejnosti přístupné kluziště s uměle vytvořeným ledem. Původně se mělo slavnostně otevřít společně s rozsvícením vánoční výzdoby, které se kvůli pandemické situaci nekoná.

Článek

Kluziště s kapacitou 80 lidí začali bruslaři využívat po 10:00, odpoledne jich jezdilo asi 20. Adventní tržiště postavené okolo kluziště zůstalo uzavřené.

Jihlavská radnice, která dnes na první adventní neděli zrušila plánovaný kulturní program Jihlava k Vánocům, nechala na náměstí postavit historický kolotoč a pódium využila k umístění kulis bývalého měšťanského domu a makety první jihlavské tramvaje. Slavnostní rozsvícení výzdoby a přání primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) bude město dnes večer vysílat na svém facebooku a youtubové kanále.

„Město se snažilo do poslední chvíle Jihlavu k Vánocům uspořádat. Připravené byly zmírněné varianty programu při postupném zhoršování pandemické situace – nejprve by se zrušily větší hudební či divadelní produkce, pak prodej občerstvení nebo stánky s ostatním sortimentem. Kvůli mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví se však adventní jarmark letos neotevře vůbec a veškerý kulturní program je zrušen,“ uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Pro vstup na kluziště platí pro starší 12 let povinnost prokázat očkování proti covidu-19 nebo potvrzením o prodělání nemoci. U lidí do 18 let nebo u těch, kteří mají alespoň jednu dávku očkování proti covidu-19, je možné předložit i PCR test ne starší tří dnů.

Kluziště si město pronajímá za asi 1,29 milionu korun, provoz zajišťuje hokejový klub Dukla. V provozu by mělo být do konce ledna příštího roku. Ledový okruh okolo Mariánského sloupu dlouhý přes 100 metrů byl úspěšnou novinkou adventu v roce 2019, využilo ho asi 44.000 lidi. Loni ho radnice kvůli epidemické situaci postavit nenechala.

Reklama

Doporučované