Hlavní obsah

V Havlíčkově Brodě znovu vede cesta k židovskému tyfovému hřbitovu

Ilustrační foto.

Reklama

V Havlíčkově Brodě znovu vede cesta k tyfovému hřbitovu, na kterém byli za první světové války pohřbíváni židovští váleční uprchlíci. O obnovu přístupu k zalesněnému ostrůvku v polích se postarala radnice.

Článek

„Podnět ke zviditelnění památky vyšel od tamních skautů a členů výboru zastupitelstva města pro cestovní ruch,“ uvedla mluvčí města Alena Doležalová.

Tyfový hřbitov je poblíž nového městského hřbitova a výpadové silnice na Kolín. Dostat se k němu dalo jen v zimě nebo když někdo vyšlapal cestu polem. „Původně tam cesta vedla,“ uvedl Filip Prokop ze skautského oddílu Klikaři. Nová zpevněná cesta ke hřbitovu podle radnice měří 227 metrů, široká je do dvou metrů. Práce stály 587.000 korun včetně DPH.

Skauti už dřív hřbitov uklidili a postarali se o odklizení spadaných stromů, loni v prosinci tam také osadili informační panel. Kroky koordinovali s pražskou židovskou obcí, která je vlastníkem hřbitova. Prokop podotkl, že další úklid hřbitova je naplánovaný na duben. Skauti také připravují vzdělávací program pro žáky devátých tříd základních škol a první ročníky středních škol. „Který by se zaměřoval nejen na ten židovský tyfový hřbitov nad městem, ale i na židovskou kolonii v období 20. století v Brodě,“ uvedl.

Hřbitov byl založen v roce 1917, poté, co mezi židovskými uprchlíky z Haliče a Bukoviny v táboře vypukla epidemie tyfu. Pro její oběti už nebylo místo na židovském hřbitově ve městě. Uprchlický tábor byl na území dnešní psychiatrické nemocnice v Rozkošské ulici, podle dostupných údajů žilo v této provizorní dřevěné kolonii asi 9000 lidí. Na hřbitově za městem by mělo být pochováno okolo 400 lidí. Podle dostupných údajů jde o unikátní památku v Česku.

Reklama

Doporučované