Hlavní obsah

V Jihlavě si ocenění za regionální potraviny převzalo osm výrobců

Foto: Shutterstock/Matva

Ilustrační foto.

Reklama

Za nejlepší porota označila i tmavý ležák pivovaru Harrach z Velkého Meziříčí nebo jahody produkované Farmou Kožichovice. Ocenění lze získat na čtyři roky, i opakovaně.

Článek

Osm výrobců potravin z Vysočiny dnes na jihlavském Masarykově náměstí převzalo ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina 2022.

Vyhlašovatelem Regionální potraviny je ministerstvo zemědělství a další organizace. První ceny byly rozdělené v roce 2010. Cílem je prezentace a podpora místních potravinářských firem. „Všichni se můžeme podílet na tom, že producentů dobrých a kvalitních potravin z Vysočiny bude ještě víc tím, že je budeme všichni kupovat, že je budeme upřednostňovat. Není to, prosím pěkně, žádná diskriminace, je to prostě takový zdravý vysočinský patriotismus,“ řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

V letošním ročníku soutěže osmičlenná komise hodnotila na Vysočině 65 výrobků od 20 producentů. K vítězným patřili i Havlíčkovo řeznictví a uzenářství z Třebíče, producent medu Petr Špaček, cukrářka Radka Maršálková Lontrasová, Sýrárna Danka, Biofarma DoRa a Lucie Krejčová, která je pekařkou. Její Pikárecké perníkové preclíčky v soutěži uspěly opakovaně. Udržet kvalitu je podle ní v současné době náročné zejména kvůli vzrůstajícím cenám surovin. Na preclíčky, které dodává obchodům a prodává je i na trzích, potřebuje především med. „Největší problém je hlavně asi s jeho cenou, protože ta za poslední roky vystoupala opravdu vysoko, ale platí to i pro ostatní potraviny,“ řekla Krejčová. Současné zdražování se podle ní projevuje i na odbytu jejich výrobků, zejména na trzích a jarmarcích je zájemců méně. „Lidé si určitě půjdou radši koupit základní potraviny než perníky,“ řekla Krejčová.

Oceňování regionálních potravin má podle ní smysl, producentům pomáhá s odbytem. „Když jsem se přihlásila poprvé, tak pan ředitel agrární komory říkal, že se mi po ocenění zasukují ruce. A měl pravdu,“ řekla Krejčová. Její preclíky získaly ocenění už potřetí, poprvé v roce 2013. Před dvěma lety v soutěži uspěla i její sakrajda- perník plněný povidly a vlašskými ořechy.

Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina, jehož součástí v Jihlavě bylo i vyhlášení nových regionálních potravin, pravidelně nabízí vedle jarmarku potravin a dalších výrobků také výstavu zvířat nebo zemědělské techniky. Spojený je také s kulturním programem včetně přehlídky dechových hudeb.

Reklama

Doporučované