Hlavní obsah

V porodnici v Havlíčkově Brodě už letos rodilo 1414 žen, k rekordu z roku 2018 zbývá 50

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V porodnici Nemocnice Havlíčkův Brod letos rodilo 1414 žen, k dosažení rekordního počtu porodů z roku 2018 jich zbývá 50. O vánočních svátcích se v ní narodilo 13 dětí.

Článek

Havlíčkobrodská nemocnice patří na Vysočině dlouhodobě k zařízením s nejvíce porody, i v době pandemie nabízí online předporodní kurzy nebo individuální konzultace. Její letošní novinkou jsou takzvané voňavé porody.

Ženská bylinná napářka je druh parní lázně, která připravuje porodní cesty na porod, změkčuje tkáň, a tak působí preventivně proti poranění hráze. Je možné ji využít v těhotenství od 38. týdne, během porodu i v období šestinedělí. „Bylinná napářka je rodičkami v současné době stále častěji vyhledávána jako jedna z oblíbených úlevových technik během porodu, kde je využíváno principů termoterapie, hydroterapie, fytoterapie a aromaterapie,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Online předporodní kurzy pořádá havlíčkobrodská porodnice asi čtyřikrát do měsíce. „Pokud chce pár navštívit porodnici, nabízíme individuální konzultace,“ řekla Černo. Běžné předporodní kurzy přímo v nemocnici byly až pro 12 párů. Přítomnost otců u porodu není v nemocnici omezený za předpokladu dodržení povinnosti prokázat se očkováním proti covidu-19, potvrzením o prodělané nemoci nebo negativním testem.

Během tří dnů vánočních svátků se v havlíčkobrodské porodnici narodilo 13 dětí, na Štědrý den čtyři chlapci, 25. prosince pět děvčat a 26. prosince dvě dívky a dva chlapci.

Rekordní počet porodů letos už ohlásila na Vysočině porodnice Nemocnice Jihlava. Doposud nejvíc žen, 1354, v ní rodilo loni. Letos už bylo porodů asi o 40 víc.

Na Vysočině, která má asi půl milionu obyvatel, se loni narodilo 5349 dětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované