Hlavní obsah

V ulicích Jihlavy bude od dubna 112 sdílených kol. Systém město zavádí zkušebně

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Jihlavy budou moci od 1. dubna využívat sdílená jízdní kola. Na pěti desítkách stanovišť bude rozmístěno 112 modrých bicyklů.

Článek

Prvních 15 minut jízdy na půjčeném kole budou mít lidé díky podpoře města zdarma, za každou další půlhodinu zaplatí 24 korun. Sdílená kola zavádí jihlavská radnice zatím zkušebně na rok, uvolnila na to 2,2 milionu korun. Pokud se systém osvědčí, může se v dalších letech rozšiřovat, uvedl radní pro dopravu Jaroslav Vymazal v dnešní tiskové zprávě.

Stanoviště kol budou v centru i v okrajových částech Jihlavy, například u úřadů, obchodů, škol a na sídlištích. Kola budou mít osm převodů, cyklisté se podle radního nemusí bát ani stoupání. „V Jihlavě je to od řeky k nejvyšším bodům sídlišť kolem 50 výškových metrů, podobně jako v Písku nebo ve Zlíně, kde sdílená kola úspěšně fungují již několik let,“ uvedl.

Jihlava navázala spolupráci s firmou Nextbike, která už stejnou službu provozuje v řadě měst. Firma bude mít na starosti také kontrolu a servis kol. Bicykly si budou lidé půjčovat prostřednictvím aplikace, kterou si stáhnou do mobilu. Podrobnosti k fungování systému jsou na webu.

Krajské město Vysočiny nechalo v minulých dvou desetiletích postavit přes 21 kilometrů cyklostezek, vyznačené jsou i různé trasy pro cyklisty. Stezky budou dál přibývat. Letos na jaře začne jihlavská radnice stavět skoro 800 metrů dlouhou cyklostezku v ulici Telečská a další cyklostezku měřící 900 metrů podél řeky Jihlavy od ulice Mlýnská. Půlkilometrový úsek cyklostezky vznikne do konce srpna v ulici U Koželuhů.

Reklama

Doporučované