Hlavní obsah

Velké Meziříčí bude mít architektonickou studii na obnovu náměstí do června

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice ve Velkém Meziříčí na Žďársku by měla mít architektonickou studii na obnovu náměstí do letošního června. Pak bude vybírat dodavatele navazující dokumentace.

Článek

Pokud bude všechno pokračovat podle očekávání, začnou stavební práce spíš než příští rok asi až zkraje roku 2024. Novinářům to dnes řekl starosta Alexandros Kaminaras (za Společně VM). Přípravy na rekonstrukci centra zhruba šest let brzdily spory v městském zastupitelstvu.

O tom, že má město navázat spolupráci s architektem Davidem Mikuláškem a podepsat s ním smlouvu na dopracování architektonické studie, se zastupitelé dohodli loni v září. Studie bude stát 960.000 korun. Až ji zastupitelé převezmou, bude město vybírat zhotovitele navazující dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. „Což je věc, která dle mého kvalifikovaného odhadu bude vyžadovat zase tak rok, možná rok a půl práce,“ řekl starosta. Dodal, že náměstí je ve špatném stavu a opravit potřebuje. Rekonstrukce budou souběžně připravovat správci technických sítí.

Na projektovou dokumentaci pro obnovu náměstí a přilehlých ulic zatím zastupitelstvo uvolnilo dva miliony korun z loňského přebytku hospodaření města. Náklady na projekty budou podle starosty vyšší.

Radnice teď navazuje na návrh z architektonické soutěže z roku 2016, která však podle pozdějšího vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebyla kvůli pochybení po právní stránce vůbec zahájená. „Ale ty výsledky tady jsou. Tak ať nemusíme financovat znovu něco, co už bylo financováno,“ řekl Kaminaras. Podotkl, že vybraný návrh se ještě upravuje, i kvůli požadavkům dopravních inženýrů, správců sítí a dotčených orgánů.

Do soutěže před lety přišlo 16 návrhů. Podle vítězného Mikuláškova návrhu ale větší část zastupitelů odmítla postupovat. Tehdejší starosta Radovan Necid (To pravé Meziříčí) kvůli sporům rezignoval. V místním referendu v roce 2017 větší část hlasujících žádala jednání s vítězem soutěže, ale výsledky nebyly pro zastupitele závazné. Vybrali návrh MCA atelieru, který v soutěži skončil druhý. Ani s ním ale město smlouvu nepodepsalo.

Reklama

Doporučované