Hlavní obsah

Vysočina zopakovala výběr firmy na obchvat Jihlavy podle požadavku ÚOHS

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj vybral firmu na stavbu části silničního obchvatu Jihlavy podle doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Výsledek kraj zveřejní, až skončí lhůta pro podání podnětu nebo odvolání účastníků řízení.

Článek

Na stavbu má Vysočina slíbenou dotaci 255 milionů korun, lhůta pro čerpání peněz se ale kvůli průtahům při výběru dodavatele krátí.

První rozhodnutí o výběru stavební firmy zrušila krajská rada v polovině ledna. „Vyslyšeli jsme doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a vyžádali jsme si nové reference od vítěze této zakázky,“ uvedl po dnešním jednání krajské rady řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Kraj také posuzoval nabídnutou cenu. Pokud teď proti výsledku nebude podaný podnět nebo odvolání, podepíše kraj s vybranou firmou smlouvu a podle hejtmana se může začít stavět. „V tuto chvíli běží patnáctidenní lhůta,“ řekl. Slíbenou dotaci by měl kraj vyčerpat do konce roku 2024.

Vybrat stavební firmu na první část jihovýchodního obchvatu Jihlavy se kraj snaží od loňska. Jde o úsek dlouhý 2,4 kilometru, který má propojit silnice na Třebíč a Znojmo. Původně chtěla krajská samospráva postavit najednou celý obchvat měřící 5,5 kilometru, stavbu později rozdělila na dvě části kvůli průtahům ve výběrovém řízení na dodavatele. Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení zveřejnil kraj podle věstníku veřejných zakázek loni v květnu. Předpokládaná hodnota této stavby bez DPH byla okolo 450 milionů korun.

Předpokládaná hodnota první zakázky na stavbu celého jihovýchodního obchvatu Jihlavy byla podle věstníku 700 milionů Kč bez daně. Dodavatele vybralo minulé vedení Vysočiny už v září 2020. Zakázka byla vloni zrušená, protože se jeden z účastníků odvolal k ÚOHS.

Reklama

Doporučované