Hlavní obsah

Festival Forfest s duchovní tematikou nabídne letos 22 koncertů i výstavy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní festival současného umění s duchovní tematikou Forfest Czech Republic, který bude na přelomu června a července hostit šest moravských měst, nabídne 22 koncertů.

Článek

Návštěvníci se mohou těšit i na výstavy, poslechové pořady nebo týdenní kompoziční kurzy pro mladé hudební skladatele s mezinárodní účastí lektorů i studentů.

Festivalové akce se tradičně uskuteční v Kroměříži a Olomouci, ale také ve Zlíně, Hodoníně, Kojetíně na Přerovsku a Hustopečích na Břeclavsku. Zahajovací koncert je na programu 19. června v katedrále svatého Václava v Olomouci. „Zahraje Irena Chřibková program Varhanní hudba napříč kontinenty,“ uvedl za pořadatele uvedl hudební skladatel Jan Vrkoč.

Naopak poslední koncert 33. ročníku přehlídky je na programu 7. července v chrámu svatého Vavřince v Hodoníně. Zahrají varhaník Stanislav Šurin a sopranistka Hilda Gulyásová. „Na koncertech vystoupí umělci ze sedmi zemí,“ doplnil Vrkoč. Kromě zástupců České republiky a Slovenska dorazí hudebníci i z Německa, Francie, Severní Makedonie, Polska a Japonska.

V Městské galerii v Hustopečích si podle pořadatelů zájemci budou moci prohlédnout výstavu pro Ukrajinu s názvem Archanděl Michael připravenou ve spolupráci se Sdružením Q Brno a s italskými umělci. Výstava pojmenovaná Naléhavost času se uskuteční v Krajské galerii Zlín.

Festival Forfest, který pořádá Umělecká iniciativa Kroměříž, každoročně navštíví stovky příznivců duchovního umění. Přehlídka je nositelem Ceny České hudební rady z roku 2014. Kompletní program festivalu je k dispozici na webových stránkách www. forfest.cz.

Reklama

Související témata:
Duchovno

Doporučované