Hlavní obsah

Festival Kunovské léto přivítá na 600 dětských folkloristů ze čtyř zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní dětský folklorní festival Kunovské léto, na který se soubory začnou sjíždět ve středu 14. června, přivítá na 600 účinkujících. Dorazí ze čtyř zemí, řekl dnes ČTK organizační ředitel přehlídky Libor Habarta.

Článek

Program tradičně obohatí národní přehlídka dětského verbuňku, mužského tance, který je zapsán na seznamu nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO. Láká i na pořad slovenských lidových písní a tanců v podání Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK).

Festival potrvá do neděle 18. června, letos se uskuteční potřicáté. Kromě Kunovic na Uherskohradišťsku budou některé programy k vidění i v Uherském Hradišti a Luhačovicích na Zlínsku. Vystoupí členové domácích souborů, ale také účinkující z Bulharska, Chorvatska a Slovenska. „Posláním festivalu je přivádět děti k folkloru a dát jim možnost vystupovat. Samy mezi sebou si navíc mohou vyměňovat zkušenosti,“ řekl Habarta.

Hlavní festivalový program zahájí v pátek od 10:00 taneční pozdravy účinkujících na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Od 15:00 je připraveno sportovní zápolení souborů na fotbalovém hřišti v Kunovicích. Ve 20:00 začne v Areálu Jízdy králů v Kunovicích vystoupení SĽUK, na které o dvě hodiny později naváže Svatojánské ponocování.

Děti roztančí uherskohradišťské Masarykovo náměstí i v sobotu ráno. Areál Jízdy králů nabídne po poledni malý gastrofestival a také Gulášfest. V 15:00 tam začne národní přehlídka dětského verbuňku. „Je to fenomén našeho regionu, který navazuje na dospělý verbuňk zapsaný v UNESCO. Mnozí velcí verbíři začínali vystupovat u nás,“ uvedl Habarta. Po přehlídce bude následovat přehlídka choreografií souborů, které se festivalu účastní. Ve 20:00 začne večerní galaprogram, při němž vystoupí i soubory Hradišťan, Kunovjan a Dolina. Pořadatelé připravují i ohňostroj.

V neděli ráno čeká účastníky festivalu mše v kostele svatého Petra a Pavla v Kunovicích. Dopoledne se účinkující představí na lázeňské kolonádě v Luhačovicích, odpoledne se zapojí do slavnostního průvodu Kunovicemi. Areál Jízdy králů láká od 13:00 na dílničky pro děti a od 15:00 na program regionálních souborů a hostů přehlídky. Více informací je na jejích webových stránkách. Kunovské léto patří k nejvýznamnějším folklorním akcím v zemi.

Reklama

Doporučované