Hlavní obsah

Hotel Moskva v centru Zlína změní název na Hotel Zlín

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hotel Moskva nechce být v současné situaci spojován s neomluvitelnou agresí, uvedla dnes na webu hotelu jeho ředitelka Miloslava Dümlerová.

Článek

Stavba postavená ve 30. letech minulého století za baťovské éry nesla původně název Společenský dům, za komunismu byl změněn na Hotel Moskva a zůstal dosud. Před několika dny se objevila petice požadující přejmenování hotelu.

„Myslíme si, že je čas na změnu. Proč má nad baťovským Zlínem zářit název města, ze kterého je nyní řízena válka proti suverénnímu státu? Myslíme si, že název hotelu měl být dávno změněn, buď krátce po roce 1989 nebo v roce 2021, kdy jsme se dozvěděli, že muniční sklad, který se nachází pouhých 25 kilometrů od Zlína, byl odpálen ruskými agenty. Jsme si vědomi toho, že samotné město Moskva za nic nemůže, ale jde o gesto. Gesto, které mělo být provedeno dávno,“ uvedl autor petice Vít Marek. Petici podepsalo přes 1300 lidí.

Ředitelka hotelu dnes uvedla, že se název změní. „I přes nemalé finanční náklady, v době těžce poznamenané covidem, podnikáme veškeré kroky k tomu, aby hotel v centru Zlína, ať už byl pro Vás doposud Moskvou nebo třeba Společenským domem, co nejdříve zasvítil na střeše pod novým názvem: Hotel Zlín,“ uvedla ředitelka.

Hotel byl podle jejích slov vyzýván ke změně názvu v posledních letech několikrát. „Každým podnětem jsme se zodpovědně zabývali, diskutovali, nechtěli jsme však měnit 70 let starou historii. Zastávali jsme názor, že pokud ke změně nedošlo v roce 1990, je toto čistě politické rozhodnutí již neaktuální. Většina současných obyvatel Zlína již hotel pod jiným názvem ani nepamatuje, dostávají se k nám naopak příběhy lidí, kteří se ‚na Moskvě‘ vyučili, ‚na Moskvě‘ poznali manželku a podobně. Nechtěli jsme těmto lidem brát jejich příběhy, měnit něco, co je součástí Zlína již 70 let,“ uvedla Dümlerová.

„Nynější situaci však vnímáme jako mnohem dramatičtější než v letech 90. Nepřejeme si, aby jméno hotelu bylo spojováno s touto neomluvitelnou agresí zcela nepřijatelnou pro nás i celou moderní společnost. Rozhodli jsme se tedy učinit zásadní kroky a dát Hotelu Moskva nové jméno,“ uvedla ředitelka.

Reklama

Doporučované