Hlavní obsah

Kroměříž pokračuje v obměně vozového parku MHD, koupila hybridní autobus

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Městem vlastněná společnost Kroměřížské technické služby pořídila druhý hybridní autobus značky Volvo. Hybridní autobus radnice vybrala především proto, že je šetrnější k životnímu prostředí a jeho každodenní provoz vyjde levněji,

Článek

Hybridní autobus stál zhruba 6,5 milionu korun bez DPH. Kombinuje pohon na naftu a elektřinu. „Hybridní autobus jsme vybrali z toho důvodu, že je šetrný k životnímu prostředí, je tam nižší spotřeba. Je to druhý kus, který jsme pořídili, naše zkušenosti s prvním autobusem byly velice dobré,“ uvedl místostarosta města Karel Holík (ČSSD).

Při rozjezdu a jízdě do rychlosti 30 kilometrů za hodinu využívá vůz baterii, při rychlejší jízdě jede na naftu. „Úspora nafty činí v průměru 30 procent. Baterie pro elektromotor se nabíjí při brzdění autobusu, a není tak potřeba ji dobíjet, jako je tomu u elektrobusů,“ uvedl další z jednatelů KTS, místostarosta Vratislav Krejčíř (Piráti).

Vozidlo je nízkopodlažní a má automatickou výsuvnou plošinu pro nástup a výstup vozíčkářů. „Zajímavostí, která u autobusů pro městský provoz není rozšířena, jsou prostřední a zadní dveře, jež se neotvírají dovnitř vozidla, ale vysouvají se ven tak, jak to cestující znají z tramvají. Nejsou tak nutná bezpečnostní skla mezi sedadly a dveřmi, a vozidlo tak působí vzdušněji,“ uvedl Jaroslav Černý, který má v KTS na starost MHD.

Autobus je 12 metrů dlouhý a klimatizovaný. Vejde se do něj 30 sedících a 73 stojících. Prostor pro cestující nabízí i USB zásuvky pro nabíjení mobilních telefonů a tabletů. Autobus bude vybaven i LCD obrazovkou, která zobrazí trasu linky s názvy zastávek. Za nové barevné budou vyměněny i nynější provizorní LED panely, které zobrazují číslo linky, trasu linky a konečnou zastávku. „Nyní jsou v autobusu namontovány ze staršího rezervního vozidla,“ doplnil Černý.

Nový autobus Volvo doplnil sedm vozidel Volvo, která jezdí na naftu a jsou více než deset let stará.. Kromě toho KTS disponují zmíněným hybridním autobusem Volvo koupeným loni a třemi autobusy značky Iveco, které jezdí na stlačený zemní plyn (CNG). Město je pořídilo v letech 2017 a 2018.

Reklama

Doporučované