Hlavní obsah

Kroměříž zahájí v polovině února zkušební provoz parkovacího domu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměřížská radnice zahájí 14. února zkušební provoz parkovacího domu na rohu Velehradské a Havlíčkovy ulice. Nabídne 137 míst, z toho šest je vyhrazeno pro handicapované.

Článek

Město si od parkovacího domu, jehož stavba začala předloni, slibuje zlepšení situace v dopravě poblíž historického centra Kroměříže.

Podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) je parkovací dům dokončený. „Nic nebrání tomu, aby ho obyvatelé i návštěvníci města začali užívat, byť zatím ve zkušebním provozu. Pro turisty bude zprovozněno značení, které je navede k vjezdu do parkovacího domu ve Velehradské ulici,“ uvedl Němec.

Součástí parkovacího domu je i zázemí, informační centrum a veřejné prostranství na nároží, které propojí garáž s bytovým domem. „Zhotovitel nyní pracuje na informačním centru a veřejném prostranství. Slavnostní otevření kompletního parkovacího domu se uskuteční v dubnu nebo v květnu,“ doplnil starosta.

Motorista, který odstaví v parkovacím domě vozidlo na celý den, zaplatí 50 korun. Třicet minut parkování bude zdarma, každých dalších započatých 60 minut přijde na desetikorunu. Parkovací dům bude v provozu nonstop, platit parkovné ale lidé budou muset jen mezi 06:00 a 22:00. „Mimo tyto hodiny bude parkování zdarma. Po zaplacení parkovného bude mít řidič 15 minut na odjezd. Ztráta parkovacího lístku je zpoplatněna částkou 500 korun,“ uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Práce začaly předloni na podzim, náklady na stavbu činí po započítání víceprací asi 92,5 milionu korun. Radnice má na parkovací dům slíbenou dotaci téměř 51 milionů korun z evropských fondů. Město očekává, že v letní sezoně parkovací dům využijí turisté a celoročně lidé, kteří dojíždějí do Kroměříže autem za prací. Parkovací dům budou užívat i cyklisté, na veřejném prostranství budou stojany pro 35 kol.

Pozemky na parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Tento objekt město přebudovává na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory, mělo by jich být několik desítek.

Reklama

Doporučované