Hlavní obsah

Květná zahrada v Kroměříži láká na rozkvetlé cibuloviny. Začalo letnění citrusů

Foto: Shutterstock.com

Květná zahrada Kroměříž.

Reklama

Květná zahrada v Kroměříži, která je památkou UNESCO, láká v těchto dnech návštěvníky na rozkvetlé cibuloviny v takzvané Holandské zahradě.

Článek

V sousední Pomerančové zahradě mohou lidé obdivovat citrusy pěstované ve velkých dřevěných škopcích. Zahradníci na začátku tohoto týdne zahájili jejich letnění, zimu citrusy přečkaly ve sklenících. ČTK to dnes řekli kastelán Květné zahrady Zdeněk Novák a zahradní architektka Pavla Nedbalová.

Holandská zahrada navazuje na původní uspořádání Květné zahrady známé z rytin z druhé poloviny 17. století. Obnovena do své původní krásy byla mezi lety 2012 až 2014. Kromě mnoha druhů různě barevných narcisů a tulipánů na jaře v jejích pravidelně rozvržených záhonech kvetou i řebčíky nebo modřence. „Odkvetly už hyacinty, začínají se budit bylinky,“ řekla Nedbalová.

Jen o kousek dál, v Pomerančové zahradě, se mohou lidé procházet mezi desítkami citrusů. Na některých stromech přitom lze pozorovat květy i plody zároveň. „Citrusy jsme vyváželi včera (v pondělí) z Palmového skleníku. Museli jsme je trošičku přivykat, na noc se jim otevírala okna, aby se aklimatizovaly,“ uvedla Nedbalová.

Narcisy a tulipány se ve druhé polovině 17. století, kdy Květná zahrada vznikla, dovážely z Nizozemska. „Právě tulipány v inkriminované době znamenaly obrovské bohatství. Víme, že řádově mohly mít i větší hodnotu než zlato. A společně s citrusy ukazovaly na společenské postavení a bohatství,“ řekl Novák.

V plném květu jsou také macešky, pomněnky nebo tulipány na Čestném dvoře při vstupu do Květné zahrady i v některých bočních záhonech. Plůtky u Pstružích rybníků zdobí květy tvarovaných jabloní. Rozkvetlé jsou též ovocné stromy kolem Ptáčnice a Králičího kopečku. „Z tohoto pohledu naplňujeme pravý význam slova Květná zahrada,“ uvedl Novák.

Příští týden pracovníci zahrady plánují zahájit přesun teplomilných rostlin, které zimovaly v Palmovém skleníku, na jejich letní stanoviště na Čestném dvoře. „To je práce tak na týden, protože se rostliny skládají podle velikosti, aby se udělala kompaktní, krásná a pohledově atraktivní hmota,“ řekla Nedbalová.

Spolu s kolegyněmi a kolegy ji v nejbližší době čeká i zmlazování keřů buxusů, které v zahradě vytvářejí okrasné ornamenty. Do nich v druhé polovině května začnou zahradnice a zahradníci vysazovat desítky tisíc letniček, o které se nyní starají v pěstebním skleníku. Chod zahrady zajišťuje podle kastelána 28 pracovníků.

Květná zahrada patří k nejvýznamnějším zahradním dílům v České republice, je výjimečná i v evropském měřítku. O její zbudování se v 17. století postaral architekt Giovanni Pietro Tencalla, v následujících staletích prodělala úpravy. V roce 1998 byla spolu s Arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou v Kroměříži zapsána na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Loni do Květné zahrady zavítalo téměř 90 000 návštěvníků.

Reklama

Doporučované