Hlavní obsah

Na vsetínském zámku budou k vidění bílé výšivky a vyškrabované kraslice

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum regionu Valašsko připravuje na vsetínském zámku výstavu, která představí bílé výšivky a vyškrabované kraslice. Jejich tvorba je spjatá s Rožnovskem. Výstava začne ve středu 2. března.

Článek

K vidění bude kolekce zdobených textilií ze sbírky valašskomeziříčské pobočky muzea. „Soubor dokumentuje vývoj bílého vyšívání od jeho počátků v první polovině 19. století až po změny, které přinesl přelom 19. a 20. století. Návštěvníkům představíme i současnou tvorbu v podobě obdivuhodných výtvorů z dílny vyšívaček oceněných prestižním titulem Nositel tradice lidových řemesel - Jany Juřicové a Marie Pyrchalové,“ uvedla kurátorka výstavy a etnografka muzea Milada Fohlerová.

Bílá výšivka ovlivnila i vzhled tradiční rožnovské kraslice. „Vzory z výšivky se vyškrabují do skořápky černě nabarveného vajíčka. Charakteristické jsou zejména kraslice s technicky náročnou vyškrabovanou mřežkou doplněnou rostlinnými motivy,“ doplnila Fohlerová.

Návštěvníci na výstavě uvidí kraslice z období od 20. let do konce minulého století. „Proslulost současných rožnovských kraslic pak doloží krásné exponáty od tvůrkyň, jejichž dílo zdobí soukromé sbírky po celém světě. K vidění budou vyškrabovaná slepičí, husí i pštrosí vajíčka od Michaely Bařinové, Boženy Pařenicové, Svatavy Pavlicové, Bohdanky Pečivové a Nadi Šebestýenové,“ uvedla Fohlerová.

Výstava bude na vsetínském zámku do 29. května. Připraveny jsou i komentované prohlídky a o velikonočních svátcích se uskuteční lektorské programy pro školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované