Hlavní obsah

Obnova zámku Kinských ve Valašském Meziříčí skončila. Památka se otevře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, jehož rekonstrukce začala v roce 2019, se v pátek 11. března opět otevře návštěvníkům. Památka je ve správě Muzea regionu Valašsko.

Článek

Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé výstavy, novou multimediální expozici, doprovodné akce a oblíbené vzdělávací programy, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě zástupce Muzea regionu Valašsko Jiří Koňařík. Oprava zámku vyšla na téměř 120 milionů korun.

Empírový zámek z 19. století kompletní rekonstrukci potřeboval. „Byl už ve špatném technickém stavu, a to i vlivem nešťastného způsobu oprav, které tady proběhly ve druhé polovině uplynulého století. Zastaralé a technicky přežité byly také instalované technologie a vybavení,“ uvedla krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti). Zlínský kraj je zřizovatelem muzea.

Rekonstrukce byla zahájena na začátku roku 2019. Stavebníci odstranili vlhkost z přízemí, vyměnili elektroinstalaci, zámek získal nové depozitáře pro uložení zhruba 600 000 sbírkových předmětů. Nový je také výtah. „To byl docela oříšek, jak po stránce ochrany památky, tak i stavební. Jsme rádi, že prostory v patře teď budou dostupné i návštěvníkům se zdravotním hendikepem. Navíc výtah umožňuje pohodlnou a bezpečnou manipulaci se sbírkami, protože část nových depozitářů je nyní umístěna v podkroví,“ uvedl ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

Stavební část rekonstrukce skončila loni v květnu, poté se stěhovaly sbírkové předměty z dočasného umístění do nových depozitářů. Následně se instalovaly stálé expozice a připravovaly zahajovací výstavy a dělaly se poslední úpravy. Hlavním tahákem by měla být nová stálá expozice Člověk v krajině, krajina v lidech. „Chceme lidem nabídnout nejen poznání, ale i zábavu a příjemný zážitek. Stálá expozice přibližuje historii regionu z pohledu různých oborů lidského vědění zasazených do kontextu vzájemného působení člověka a okolní přírody. Využívá moderní technologie tak, jak očekává návštěvník muzea ve 21. století,“ uvedla kurátorka expozice Ivana Spitzer Ostřanská.

Na návštěvníky čekají na zámku nové výstavní prostory, vzdělávací místnosti, herny či sál pro kulturní vystoupení. Obměněná je i muzejní kavárna, přibylo například zázemí pro maminky s dětmi. Rekonstrukce si vyžádala 118,7 milionu korun. Z toho 72,7 milionu korun pokryla evropská dotace, 41,7 milionu zaplatí Zlínský kraj a zbytek muzeum.

Reklama

Doporučované