Hlavní obsah

Otrokovice obnoví v několika etapách sídliště Trávníky, vzniknou parkovací místa

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Práce začnou v polovině prázdnin. Projekt je rozdělený do osmi etap, které by měly trvat zhruba devět let. Výsledkem by mělo být až 300 nových parkovacích míst, zrekonstruované chodníky, dětská hřiště, sportoviště i zeleň v okolí.

Článek

Sídliště Trávníky bylo z velké části postaveno v 60. a 70. letech minulého století. Žije na něm téměř 3500 lidí ve zhruba 1700 bytech.

V srpnu začne první etapa obnovy, ulice Kpt. Nálepky bude rozšířena, vzniknou tam nová parkovací místa, rekonstruovány budou chodníky, veřejné osvětlení a obnovena zeleň. Investice, která by měla být hotová letos na podzim, vyjde na více než devět milionů korun. Město ji bude hradit z rozpočtu.

„Sídliště ve městě jsou přestárlá a čím dál více se začínají projevovat zejména kapacitní nedostatky v dopravním řešení. Sídliště byla budována v době, kdy na pět bytů připadlo jedno vozidlo. Dnes je trend opačný. Na jeden byt připadají běžně vozidla dvě. Hledali jsme řešení, kdy jsme zvažovali parkovací dům i odstavné plochy v okrajových částech města. Přesto jsme se stále potýkali s převažujícím názorem, že každý chce mít vozidlo co nejblíže svému bydlišti. Zrodil se tak projekt regenerace panelového sídliště, který počítá s rozmístěním nových parkovacích míst plošně ve všech částech zastavěné lokality,“ uvedla starostka Hana Večerková (ANO).

Projekt obnovy sídliště se netýká jen dopravy, ale i veřejných ploch pro odpočinek, zábavy i zeleně. „Vzhledem k velikosti lokality a celkovému objemu financí je vše rozvrženo do jednotlivých etap po letech. K urychlení realizace by mohla výrazně přispět dotace, která by pomohla projekt financovat,“ uvedla starostka. Město bude opakovaně žádat o dotaci z EU nebo jiných dotačních titulů.

Reklama

Doporučované