Hlavní obsah

Přípravy na zlínský filmový festival vrcholí, socha Zlatý střevíček stojí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pořadatelé zlínského filmového festivalu dnes před kongresovým centrem, sídlem festivalu, vztyčili pětimetrovou sochu Zlatý střevíček.

Článek

Socha je symbolem akce, ve zmenšené podobě ji dostávají vítězové soutěžních kategorií i další ocenění. Festival začne ve čtvrtek, přípravy vrcholí, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Sošku Zlatý střevíček coby hlavní festivalovou cenu vytvořil před 18 lety zlínský sochař Radim Hanke. Předlohou mu byla jeho žena, zachycená na fotografii jako malé děvče, kde jí na rameni seděla ochočená kavka. „Ona k ní otáčí hlavu, je v tom zachycený údiv, zároveň obdiv k tomu ptáku. A já jsem si uvědomil, že ten pták má tvar střevíčku. Takže právě tato fotografie mě přivedla k motivu celé sošky. Sochu pak tvoří jednoduchá silueta dívky na svitku filmu. Ptáček na rameni je v podstatě střevíček,“ uvedl Hanke.

Velká socha střevíčku, která stojí před kongresovým centrem, vznikla později. Iniciátorem byl prezident festivalu Čestmír Vančura, který chtěl, aby byl motiv festivalu viditelný. „Takže vznikla objednávka na zvětšení sochy střevíčku. Jeho pětimetrová podoba už ale neměla být odlita z bronzu, ale vytvořila se ze sklolaminátu s vnitřní ocelovou konstrukcí, která umožňuje lepší manipulaci se sochou. Materiál imituje leštěný bronz, a dnes už dokonce chytá i patinu jako bronz. A tím, že se socha po skončení festivalu schovává, je materiál schopný vydržet poměrně dlouho,“ uvedl Hanke. Velkou sochu vytvořil ze dvou dílů, tvoří ji sokl a silueta dívky.

Hanke je také autorem pamětní medaile k festivalovému půlmaratonu, na které je ztvárněný běžec Emil Zátopek. Šedesátiletý Hanke vytvořil také sochu Zátopka, která je na zlínském Stadionu mládeže, je autorem soch Jana Antonína Bati a Tomáše Bati v centru Zlína i sochy Jana Pavla II. u kaple v Bukovanech u Kyjova. Pracuje na pomníku nenarozeným dětem, který bude ve Vyškově, a soše řeholnice Marie Restituty Kafkové, kterou popravili nacisté.

Sochu Zlatý střevíček pořadatelé tradičně staví den před zahájením festivalu. „Je to takové symbolické zahájení,“ uvedla Martykánová. Pořadatelé dokončují přípravy. „Dozdobili jsme kongresové centrum, intenzivně se komunikuje s hosty, řeší se příjezdy a odjezdy a další servis kolem nich. Absolvovali jsme školení dobrovolníků, co se týče bezpečnosti, novinkou je, že jsme poskytli školení i v rámci komunikace a péče o zrakově handicapované občany,“ uvedla mluvčí. Město je ozdobené, připravují se partnerské stánky, dokončují se poslední přípravy, uvedla mluvčí.

Akreditováno je přes 2200 hostů, nejde o konečný počet. Pro 600 z nich festival zajišťuje ubytování. „Spolupracujeme s deseti zlínskými hotely a penziony. Kapacity, které jsme měli vymezené jako filmový festival, jsou již vyčerpané,“ uvedla Martykánová. Hosty vozí flotila elektromobilů. Očekávají se hosté z Japonska, Jižní Koreje i Kanady. Organizační tým má asi 200 členů, po celý týden jim pomáhá 120 dobrovolníků. V neděli, kdy se bude konat festivalový půlmaraton, přibude další stovka dobrovolníků. Festival se letos koná 63. rokem, potrvá do 7. června.

Reklama

Doporučované