Hlavní obsah

Řemeslníci pokračují na Buchlově v opravě střechy a stropů hospodářského křídla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Řemeslníci pokračují na druhém nádvoří hradu Buchlov na Uherskohradišťsku v opravě střechy a stropů jihovýchodního hospodářského křídla.

Článek

Náklady činí téměř 20 milionů korun, práce by měly skončit na podzim, řekl ČTK kastelán hradu Rostislav Jošek. Uvnitř budovy, jejíž rekonstrukce začala loni, je restaurace a vinárna, zázemí tam mají také průvodci. Hrad je národní kulturní památkou.

Oprava pod dohledem krajského úřadu a památkářů se týká především trámových stropů, krovů a střešní krytiny. Smrkový šindel nahradí řemeslníci modřínovým. „Modřínový šindel má delší trvanlivost, více vydrží, pohledově je hezčí,“ uvedl kastelán. Pro střechy hradu Buchlov bude podle něj použitý poprvé.

Odborníci se snaží zachovat maximum původních dřevěných prvků. Trámové stropy v místnostech hospodářského křídla čistí od pozdějších nátěrů a zbavují je dalších nepatřičných úprav. Do budovy se podle kastelána vracejí i kované lustry, které jsou pro hrad typické. „Krovy, střecha i trámové stropy byly postupně přestavovány a předělávány. Po opravách se historicky vrátí do stavu, který ke stavbě patřil v 19. a na počátku 20. století,“ řekl Jošek.

Rozsáhlé stavební zásahy v turistické sezoně omezí pohyb návštěvníků na nádvoří, přes plot však budou moci práci řemeslníků sledovat. „Celé křídlo s restaurací, salonky, průvodcovnou a dalším zázemím je uzavřené,“ uvedl kastelán. V provozu však podle něj zůstane vinárna, která je s restaurací stavebně propojena. „Fungovat bude i prodejna suvenýrů,“ doplnil Jošek.

Na hradě pokračují přípravné práce na novou návštěvnickou sezonu. Od 2. dubna bude přístupný o víkendech, od 1. května i ve všední dny s výjimkou pondělí. Jednou z novinek pro návštěvníky bude podle kastelána návrat sbírky historické obuvi v rodinném muzeu hrabat Berchtoldů.

Stejně jako na jiných objektech spravovaných Národním památkovým ústavem, také při návštěvě Buchlova si lidé od letoška připlatí. Loni si na hrad ležící v Chřibech našlo cestu zhruba 48.000 návštěvníků. Předloni to bylo asi 50 000 a v roce 2019 přes 74 000 lidí. Návštěvnost památek však v posledních letech ovlivnila opatření proti šíření koronaviru.

Počátky hradu Buchlov se datují do první poloviny 13. století. Byl zřejmě založen českým králem Přemyslem Otakarem I. jako strategicky obranná pevnost a středisko se soudní pravomocí a takzvaným loveckým právem. Nikdy nebyl zcela dobyt, i díky tomu patří mezi nejlépe dochované hrady v zemi.

Reklama

Související témata:
Buchlov

Doporučované