Hlavní obsah

Sadaři ve Zlínském kraji věří, že ranní mráz kvetoucí meruňky příliš nepoškodil

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sadaři ve Zlínském kraji věří, že noční a ranní mráz kvetoucí meruňky příliš nepoškodil. Teploty klesly brzy ráno k - 2 až 2,5 stupně Celsia, avšak ne na dlouho. Další ovocné stromy v regionu většinou ještě nerozkvetly.

Článek

V sadech společnosti Lukrom plus v Buchlovicích na Uherskohradišťsku kvetou nyní meruňky na ploše jednoho hektaru. Aby pokud možno nezmrzly, snažili se pracovníci v noci a ráno ohřívat vzduch prostřednictvím beček naplněných žhavými uhlíky, které mezi ovocnými stromy rozmístili. „Při svítání tu bylo něco přes hodinu minus 2,5 stupně. Je to na hraně. Jak to dopadlo, budeme vědět tak za dva nebo tři dny. Myslím ale, že to bude dobré,“ uvedl vedoucí sadů Jaromír Tabarka.

Topení u rozkvetlých meruněk zkoušeli v Buchlovicích při ranním mrazu také loni. Opatření se tehdy podle Tabarky osvědčilo. „Dopadlo to dobře, zhruba 50 procent násady jsme tehdy uchránili. Samozřejmě něco zmrzlo,“ řekl vedoucí sadů. Višně, jabloně a hrušně, které v sadech také rostou, ještě letos kvést nezačaly.

Zhruba tři hektary ranějších odrůd meruněk nyní kvetou také v ovocných sadech ve Žlutavě na Zlínsku. „Mráz u nás byl, ale bylo nejvíc myslím minus 2,2 stupně. Takže uvidíme, jestli jsou květy poškozené. Odpoledne, jak se trošku oteplí, by se to mohlo projevit. Pokud je pestík hnědý nebo černý, tak je to spálené,“ řekl majitel sadů Aleš Marčík.

Také on doufá, že alespoň část ovocných stromů působení mrazu odolala. „Některé květy jsou ještě zavřené. Květy jsou ve shlucích, snad se něco zachránilo. Teplota kolem minus dvou stupňů netrvala dlouho, květ krátkou dobu takový mráz snese,“ uvedl Marčík. V sadech by podle něj brzy měly začít kvést i hrušně, později také slivoně a jabloně.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by ve Zlínském kraji v příštích dnech mrznout nemělo. V noci na úterý očekávají meteorologové zataženou oblohu s deštěm, ve vyšších polohách se vyskytnou srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty by se měly pohybovat mezi třemi stupni Celsia až nulou. Další noci v tomto týdnu už by měly být teplejší.

Reklama

Související témata:

Doporučované