Hlavní obsah

Stromy na náměstí ve Valašském Meziříčí při jeho obnově nahradí nová výsadba

Foto: Alej roku, Zbyněk Honest

Ilustrační foto.

Reklama

Stromy na náměstí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, které město obnovuje, nahradí nová výsadba.

Článek

Původně bylo v plánu vzrostlé javory na náměstí nechat, podle odborníků to však není možné. Důvodem jsou zejména nevhodné podloží a růstové podmínky, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí radnice Jakub Mikuš.

„Stávající stromy nahradí vzrostlé javory s vyšší odolností a s adekvátními podmínkami pro růst. Kolem obvodu náměstí navíc město vysadí osm nových akátů a v horní části další dva javory, které v létě poskytnou stín a zvýší tak poměr zeleně v centru Valašského Meziříčí,“ uvedl mluvčí.

Město nechalo stav stromů na náměstí při projekčních pracích posoudit. „Výsledek byl uspokojivý, a proto měly být zachovány. I když stavební práce v okolí javorů probíhají s největší obezřetností a formou ručních výkopů, bohužel se ukázalo, že více než 60 let staré stromy zde dlouhá léta živoří a postupně hynou. Mají totiž velice mělký kořenový systém, což je zaviněno nevhodným podložím,“ uvedl mluvčí. Radní města museli rozhodnout, jestli javory zachovat, nebo je nahradit novými. Radnice si proto loni nechala vypracovat aktuální dendrologický posudek.

„Ten zjistil, že zdravotní stav jednoho z javorů je špatný a není možné ho zachovat. I přes ochranná opatření spojená s pracemi se navíc očekávají vitální problémy také u těch zbývajících. Proto odborníci navrhují jejich nahrazení novými stromy s největším možným průměrem kmene. Bude se jednat o vzrostlé odrůdy javorů, které dobře zvládají horké letní měsíce. Právě díky současným stavebním pracím lze pro nové stromy také vytvořit vhodný a dostatečně hluboký podklad s kvalitním substrátem a závlahovým systémem vedeným přímo ke kořenům,“ uvedl vedoucí odboru komunálních služeb David Černoch.

Postup doporučili také památkáři i arboristé. „I když s variantou výměny stromů osobně bojuji, museli jsme v rámci rady města dát odborníkům zapravdu. Jistým varováním jsou pro nás i příklady okolních měst, kde dokončili rekonstrukci náměstí a následně museli staré stromy vyměnit,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO). „Náměstí opravujeme na další desítky let dopředu. Máme tak nejlepší příležitost vysadit zde zdravé stromy, které budou mít výborné podmínky pro růst a budou zde dlouho prospívat. V létě navíc poskytnou lidem potřebný stín společně s dalšími osmi novými akáty, jejichž výsadbu po obvodu náměstí se nám podařilo dohodnout s památkáři. Další dva javory budou navíc vysazeny v horní části náměstí, kde bude zachován i stávající vánoční strom,“ uvedla místostarostka.

Reklama

Doporučované