Hlavní obsah

Studenti uherskohradišťské fakulty budou mapovat neznámá místa Ukrajiny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Studenti uherskohradišťské Fakulty logistiky a krizového řízení (FLKŘ) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně plánují na pátek mimořádné organizované mapovaní, takzvaný mapathon.

Článek

Chtějí tak pomoci Ukrajině, kde stále existuje velké množství nezmapovaných bílých míst, která v rámci mapathonu studenti umístí na mapu světa, výrazně tak usnadní humanitárním organizacím orientaci v terénu, sdělila dnes ČTK mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Studenti mapathony organizují pravidelně, mapovali například nejohroženější místa v rozvojových oblastech světa postižených koronavirovou nákazou. „Mapování je tentokrát přímou reakcí na doplnění dosud nezmapovaných obydlených oblastí na Ukrajině, a to formou takzvaných mikroúkolů prostřednictvím nástroje MapRoulette. Ten umožňuje velmi efektivním způsobem vybírat místa, která nejsou ještě zmapována,“ uvedla mluvčí.

„Každý nemá možnost pomáhat přímo v místě konfliktu. Ruku k dílu ale můžeme přiložit i takto od stolu, vytvořením mapy. Ani dnes totiž nejsou všechny oblasti zmapované. Doplníme tak na mapu Ukrajiny budovy, silnice a další infrastrukturu,“ uvedl organizátor Jakub Trojan.

Studenti mají k dispozici detailní satelitní snímky země. Využívají především snímky, které zachycují území ještě nezanesené v klasických mapách. „Na nich pak hledáme všechny budovy, cesty nebo řeky. Zkrátka vše, co bychom do map mohli zanést a co pomůže nejen při humanitárních akcích. Tyto objekty pak překreslujeme, vektorizujeme, do mapového portálu OpenStreetMap. Do nich pak místní dobrovolníci přidávají takzvané atributy, tedy informace o tom, kde jsou nemocnice, školy, dětská hřiště,“ uvedl Trojan. „Hotové mapy potom slouží humanitárním pracovníkům, regionálním vládám a dalším institucím, které pomáhají organizovat pomoc v těchto těžce zkoušených lokalitách,“ uvedl.

Humanitární a krizové mapování dělá FLKŘ pravidelně, zejména v rámci projektu Missing Maps pro Lékaře bez hranic. Činnosti se věnuje Ústav environmentální bezpečnosti. „Pořádáme mapathony pravidelně pro studenty i širokou veřejnost, na nichž umisťujeme ta nejzranitelnější místa na mapu světa, mapujeme místa, která nejsou pokryta mapami a přitom v nich žije velké množství obyvatel. Tentokrát však bude mapathon jiný. Požádali jsme o spolupráci jen zkušené mapéry, kteří se v problematice orientují a výsledek jejich práce bude rychlý a přesný,“ uvedla děkanka fakulty Zuzana Tučková.

Reklama

Doporučované