Hlavní obsah

Zlínští studenti a pedagogové prodávají svá umělecká díla na pomoc Ukrajině

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Studenti a pedagogové Fakulty multimediálních komunikací (FMK) zlínské Univerzity Tomáše Bati dnes spustili charitativní prodej uměleckých děl a designu ze svých ateliérů.

Článek

Sbírka funguje v aplikaci Sebou, ze které jdou peníze přímo na účet SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni, sdělila dnes ČTK mluvčí univerzity Petra Svěráková.

„Studenti a pedagogové prodávají své autorské fotografie, grafiky, plakáty, vázy a další skleněné objekty, módní doplňky i oděvy. Jsem moc rád, že se naši designéři zapojili do této pomoci,“ uvedl děkan FMK Josef Kocourek.

Do akce se zapojil například i vedoucí ateliéru Design skla Petr Stanický, který prodává jednu ze svých grafik. „Study of Pylons zobrazuje procházení a vnímání světa mezi architekturou a symbolem. Jde o přípravnou studii k realizovanému objektu, který bude vystaven v německém Coburgu,“ uvedl Stanický.

Díla zakoupená přes aplikaci, kterou studenti k tomuto účelu vytvořili, si mohou lidé vyzvednout přímo u autorů ve Zlíně. Je také možné si je nechat doručit zdarma díky spolupráci se službou Pošta bez hranic. „Hned po spuštění aplikace se už několik děl prodalo, lidé o ně mají velký zájem. Nemusí se ale bát, díla budeme postupně doplňovat, hlásí se nám další a další studenti i akademičtí pracovníci s nabídkou jejich prací. Také chtějí tímto způsobem přispět na pomoc Ukrajině,“ uvedla Svěráková.

Lidé se mohou o víkendu také zapojit do charitativního bazaru oblečení, který pořádá studentský projekt Fashion Event Dotek. Bazar se bude konat v sobotu ve zlínské Kavárně Továrna od 10:00 do 17:00. Nákupem oblečení lidé podpoří finanční sbírku SOS Ukrajina.

Na zlínské univerzitě pokračuje materiální sbírka pro obyvatele Ukrajiny, a to do neděle v Galerii G18 ve Štefánikově ulici. Ukrajinští studenti také pomáhají tlumočit, do pomoci se přihlásili i studenti z Ruska. Dnes bylo otevřeno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které vzniklo místo očkovacího centra v univerzitní budově U14 v areálu zlínské nemocnice. „My jsme tento objekt uvolnili již pro potřeby očkování, nyní v této pomoci pokračujeme. Běžně na tomto místě probíhá výuka našich studentů zdravotnických oborů, těm jsme pochopitelně zajistili náhradní prostory,“ uvedl rektor univerzity Vladimír Sedlařík.

Reklama

Doporučované