Hlavní obsah

V Otrokovicích začala stavba výjezdové základny zdravotnické záchranné služby

Foto: ZZS JMK

Ilustrační foto.

Reklama

V Otrokovicích na Zlínsku začala stavba nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK). Stát bude 130 milionů korun. Jde o jednu z největších investic ZZS ZK posledních let.

Článek

Půjde o moderní výjezdovou základnu, která bude odpovídat potřebám zdravotnické záchranné služby v 21. století. Na základně bude pracovat asi 70 lidí, v provozu by měla být na začátku roku 2024.

Záchranáři mají nyní základnu v Otrokovicích na poliklinice. „Prostory otrokovické výjezdové základny jsou zcela nevyhovující. Nenabízejí dostatek místa pro skladování materiálu, léků i zaparkovaných sanitních vozů. Nepřijatelné jsou i z hlediska organizačního uspořádání či zázemí pro posádky,“ uvedl ředitel ZZS ZK Josef Valenta. Na základně je prostor pro dvě výjezdové skupiny, v nových prostorách budou moci být tři skupiny, v budoucnu by mohla ještě další přibýt.

Otrokovická základna patří vzhledem ke své poloze ke strategicky významným, je na křižovatce tří z pěti oblastí ZZS ZK, Zlínska, Kroměřížska a Uherskohradišťska. „Bude to relativně velká výjezdová základna, nejenom co se týká počtu vozidel a výjezdových skupin. Také tento prostor využíváme pro umístění materiálu pro mimořádné události, hromadná neštěstí. Bude tady prostor na školení řidičů a kompletní zázemí pro výjezdové skupiny,“ řekl dnes novinářům Valenta. Na nové základně bude také prostor pro takzvaný biohazard tým, který je určený pro zásahy u pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc.

Základna vznikne v ulici U Letiště přestavbou tří objektů ve vlastnictví Zlínského kraje, které dříve využívala jako učebny a dílny střední průmyslová škola. Stanice bude v blízkosti průmyslové výroby a poblíž napojení na dálnici. Hlavní budova základny poslouží jako zázemí pro výjezdové skupiny. V druhém objektu bude místo pro výcvik a školení řidičů, skladovací prostory materiálu, sklad pneumatik a servisní prostor pro auta. Třetí objekt budou tvořit garáže pro sanitky, myčka, sklady léků, zdravotnického materiálu a dezinfekce, víceúčelový prostor pro biohazard tým a sklad nebezpečného odpadu. Vznikne také parkoviště pro 20 aut.

Novou základnu podpoří evropská dotace ve výši 85 milionů korun, zbytek nákladů uhradí Zlínský kraj, který je zřizovatelem ZZS ZK. ZZS ZK má 16 výjezdových základen.

Reklama

Doporučované