Hlavní obsah

Valašské Meziříčí pomůže sokolské jednotě, zálohy na energie jsou pro ni likvidační

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Valašské Meziříčí na Vsetínsku podpoří tamní sokolskou jednotu. Tělocvičná jednota Sokol Valašské Meziříčí požádala město o pomoc s financováním skokového nárůstu cen energií, který je pro ni likvidační.

Článek

Valašskomeziříčský Sokol byl založen v roce 1864, patří tak k nejstarším sokolským jednotám na Moravě.

Na konci loňského října dostal valašskomeziříčský Sokol od poskytovatele elektřiny předpis měsíčních záloh na letošní rok navýšený o 50 procent na 14 580 korun. Na začátku roku pak jednota obdržela i předpis navýšených záloh na plyn. Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka (ANO) se zvýšily o 320 procent z 15 tisíc na 48 tisíc korun, což je pro TJ Sokol téměř likvidační. „V důsledku covidu byla navíc omezena jejich činnost a neměli tak možnost organizovat akce, které by jim s financováním pomohly,“ uvedl mluvčí radnice Jakub Mikuš.

„Přestože sokolové vzniklou situaci aktivně řeší, a to i formou úspor, požádali nás o pomoc s částečným pokrytím enormních nákladů za energie pro období tří měsíců. Zastupitelstvo schválilo TJ Sokol poskytnutí daru ve výši 99 tisíc korun,“ uvedl starosta.

Ustavující schůze Tělocvičné jednoty Sokol Valašské Meziříčí se konala 28. března 1864, v srpnu téhož roku byly její stanovy úředně schváleny a zaregistrovány. Iniciátorem založení byl mladý právník a člen Sokola Pražského František Barvič, který přišel jako koncipient do kanceláře meziříčského starosty. Prvního sletu v roce 1882 se zúčastnilo 13 mužů. V roce 1902 byl založen ženský odbor Sokola.

Reklama

Doporučované