Hlavní obsah

Zahradní slavnost v Hostětíně cílí na ekologické vzdělávání, bude posedmé

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Hostětíně na Uherskohradišťsku se v neděli 5. června opět uskuteční Zahradní slavnost. Bohatý program je připraven především pro děti, které mohou bádat a tvořit v přírodní zahradě.

Článek

„Organizátoři pro návštěvníky chystají také prohlídky zahrady s lektory, zahradní poradenství nebo hudební produkce,“ sdělila Hana Machů z pořádajícího Centra Veronica.

Zahradní slavnost bude v Hostětíně posedmé, začne ve 13:00. „Na Zahradní slavnosti chceme návštěvníkům představit naši certifikovanou ukázkovou přírodní zahradu, přiblížit postupy šetrnější k přírodě, ale i motivovat k pěstování a zvyšování regionální produkce,“ řekla Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica Hostětín.

Akce je podle ní pojatá jako oslava a setkávání lidí z regionu. „Máme připraveny netradiční ochutnávky, nápoje a pomazánky z planých rostlin, děti se mohou těšit na poznávání domečků živočichů žijících na zahradě a na řadu přírodních herních interaktivních prvků, které v zahradě máme. Mohou si také sbít ptačí budku nebo vyrobit škvoří domeček,“ uvedla Křiváková.

Pro děti jsou připraveny i badatelské a tvořivé aktivity a Stezka kapky vody. Při pěkném počasí se některé aktivity uskuteční u potoka v zahradě. „Doporučujeme rodičům, aby dětem vzali s sebou i holínky,“ uvedli organizátoři. Aktivity jsou podle nich vhodné i pro děti s hendikepem, což je cílová skupina, se kterou v Hostětíně spolupracují už sedm let.

O vegetariánské i jiné občerstvení se postarají kuchařky z hostětínské kuchyně a cukrářky z environmentálního sociálního podniku Fér Kaffé Slavičín. Na kytaru zahraje Stanislav Hyrák, vystoupí i žáci a učitelé ZUŠ Slavičín. Součástí slavnosti bude také výměna knih s přírodovědnou tematikou. Výtěžek ze vstupného je určen na podporu ekologického vzdělávání dětí a na podporu pobytů hendikepovaných dětí v Hostětíně.

Obec je známá aktivitami směřujícími k úsporám energií a ochraně životního prostředí. Dlouhodobě klade důraz na trvale udržitelný rozvoj. Aktivně využívá místních zdrojů a obnovitelných energetických surovin.

Reklama

Doporučované