Hlavní obsah

Zlínská univerzita nabídne nový program zaměřený na sportovní management

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Fakulta managementu a ekonomiky (FaME) zlínské Univerzity Tomáše Bati připravuje nový bakalářský studijní program zaměřený na sportovní management.

Článek

Reaguje na poptávku trhu po ekonomicky vzdělaných odbornících na pozici manažerů sportovních klubů. Obor bude výrazně zaměřený na praxi, univerzita bude spolupracovat se sportovními kluby a organizacemi ve Zlíně. Dnes s nimi již podepsala smlouvy. První studenty programu Sportovní management by fakulta měla přivítat v akademickém roce 2024/2025, uvedl na dnešním představení programu děkan FaME David Tuček. Zástupci sportovních klubů nový program uvítali.

Absolvent by podle děkana měl vědět, jak klub řídit, jak sehnat zdroje, musí mít však také znalosti kinantropologie (věda o pohybu člověka) a fyziologie sportu. „Tedy aspoň částečně z toho, co ovládají sportovní trenéři. Nicméně není to program zaměřený na trenérství, v tom je konkurence poměrně vysoká,“ uvedl děkan. „Naše fakulta bude zajišťovat předměty zaměřené na ekonomiku, management a sportovní marketing. Znalosti z kinantropologie, fyziologie zátěže a následný sportovní trénink budou realizovány pod taktovkou Fakulty humanitních studií,“ uvedl Tuček.

Garantem programu je Jiří Bejtkovský. „Všichni víme, že sport je obrovským fenoménem dnešní doby. I na těchto pozicích je tedy nutné, aby měl manažer znalosti v ekonomicko - manažerských disciplínách, zejména jak komunikovat ve veřejném prostoru například při získávání sponzorů. Zkrátka usnadní budoucímu manažerovi stát se profesionálem při vstupu do velkého světa sportu a podporovat jeho rozvoj tím správným směrem,“ uvedl Bejtkovský. Absolventi by se měli uplatnit také ve veřejné správě a samosprávě. Studenty čekají předměty zaměřené na ekonomiku, marketing, management, psychologii, mentální koučing, seberozvoj, sportovní fyziologii i sportovní právo.

Univerzita chce spolupracovat s krajem, městem, středními školami i sportovními kluby. Půjde o profesně orientovaný studijní program, studenti budou muset absolvovat minimálně 480 hodin praxe. Od druhého ročníku by měli již za pomoci mentorů působit a získávat zkušenosti v klubech. Zástupci klubů dnes ocenili, že by na pozicích sportovních manažerů byli odborníci i mladí lidé. Spolupráce by podle nich mohla kluby posunout, studenti by naopak získali poznatky z praxe. Podle Lukáše Vojtka z Atletického klubu Zlín budou pro kraj nový program a jeho absolventi velmi důležití. Mělo by se tak zabránit odlivu mladých lidí do větších měst a naopak přilákat mladé lidi do Zlína. Zástupce Akademie karate Zlín Robin Bařák uvedl, že manažeři by měli pomoci zatraktivnit sport, přilákat k němu děti. „Abychom měli lidi, kteří dokáží propagovat klub, jeho činnost, přitáhnout děti a udělat sport atraktivní,“ uvedl Bařák.

Reklama

Doporučované