Hlavní obsah

Zlínský kraj zvažuje, že rozšíří budovu číslo 22 v bývalém Baťově areálu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Budovu v bývalém Baťově továrním areálu kraj vlastní a chce ji rozšířit o dvoupatrovou skeletovou nástavbu. Nové prostory by mohli využívat pracovníci kraje a jeho organizací, hejtmanství nevylučuje, že je bude možné i pronajímat.

Článek

Kraj má hotovou vizualizaci a základní prostorová schémata, která nyní hodlá konzultovat s památkáři. Třípatrový objekt koupil kraj loni.

„Na radě (kraje) jsme se dohodli, že nás zajímá, zdali budova má ještě další potenciál. A z toho vzešla jednoduchá studie, která řeší další dvě patra, která by se tam dala postavit a využít nejen pro účely kraje, ale případně i pro další pronajímání. V této fázi máme hotovou první vizi, první skicu, a s tou začneme obcházet státní orgány, hlavně památkovou péči, zdali se najde shoda v projektu dále pokračovat,“ uvedl hejtman Radim Holiš (ANO).

Kraj za budovu 22 a související pozemky zaplatil 144 milionů korun. Její nákup od firmy Stass loni schválili krajští zastupitelé, někteří představitelé opozice však tehdy transakci kritizovali. Například zastupitel Milan Plesar (Nový Impuls) označil pořizovací cenu za nebývale vysokou. „Je nadsazená o desítky milionů korun, neodpovídá realitě,“ uvedl Plesar.

Přízemí budovy hejtmanství podle krajského vedoucího oddělení správy budov Jiřího Lučana pronajímá podnikatelům a část slouží také jako archiv. Další dvě patra využívají organizace kraje. Před nákupem budovy platilo hejtmanství za pronájem potřebných prostor 7,7 milionu korun ročně. „Považujeme to za dobrý kup, protože nájem, který jsme v ní platili, platit teď nemusíme a můžeme se dívat na to, co s tou budovou dál,“ řekl dnes k získání objektu Holiš.

Plány hejtmanství zahrnují kromě přístavby i propojení budovy 22 se sousední budovou 21, známým Baťovým mrakodrapem, který je sídlem krajského úřadu. Díky zvažovanému krčku by úředníci mezi oběma objekty mohli přecházet takzvaně suchou nohou. „Budova 22 je téměř 100 let stará,“ řekl Lučan. Její úpravy by podle něj zefektivnily fungování krajského úřadu.

Pakliže památkáři záměr hejtmanství schválí, rozhodnou podle hejtmana o dalším postupu krajští radní. Případná příprava stavby však podle něj zabere několik let. Náklady na vybudování přístavby a modernizaci budovy odhadl na minimálně desítky, spíše však stovky milionů korun.

Reklama

Související témata:
Baťův mrakodrap

Doporučované