Hlavní obsah

Rekonstrukce se protáhla. Po dvou letech končí oprava Severočeského muzea

Foto: Severočeské muzeum

Severočeské muzeum v Liberci.

Reklama

V Severočeském muzeu v Liberci po dvou letech skončily stavební práce a začaly se dělat expozice. Pro veřejnost by se muzeum mělo otevřít letos v září.

Článek

Muzeum je uzavřené od ledna 2018 kvůli modernizaci za 143 milionů korun, pracuje se hlavně uvnitř. Architektura budovy, postavené před 122 lety, zůstane po rekonstrukci stejná, radikálně se ale změní expozice a budova bude bezbariérová. Už byla převzata stavba. „I s nedodělky a vadami, které se budou do půlky května odstraňovat. V souběhu se už dělají expozice,“ řekl ředitel muzea Jiří Křížek.

Podle původních plánů mělo být muzeum otevřené už ke konci minulého roku a částka za rekonstrukci neměla přesáhnout 100 milionů korun. V průběhu stavby se ale zjistilo, že některé části jsou v horším stavu, než stavebníci čekali. To se například týkalo podlahy v hlavním sále, u níž bylo nutné neplánovaně vytvořit podloží ze zhutněného štěrku, hydroizolaci a odvětrávání. Ukázalo se také například, že ve zdech muzea jsou minimálně tři generace různých rozvodů elektronického zabezpečovacího systému a požární signalizace, které již neodpovídají platným normám.

Podle Křížka stavebníci při rekonstrukci dělali hodně prací, které navenek návštěvník nepostřehne. Lepší bude technická vybavenost muzea, přibude tam klimatizace, nová bude i kanalizační a vodovodní přípojka. „I tak se toho ale spoustu ještě neudělalo. Co fungovalo a vydrží v řádu let, jsme neměnili. Myslím si ale, že pro návštěvníky to bude celkem hezky připravené,“ uvedl ředitel. V budoucnu bude třeba vyměnit rozvody topení, muzeum by chtělo revitalizovat i park. „Hledáme na něj teď finance, 30 let se na něj nesáhlo. A chceme opravit i podzemní depozitář,“ dodal Křížek.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším muzeem tohoto typu. Několikrát se stěhovalo – až do roku 1898, kdy skončila výstavba budovy, v níž sídlí dodnes. Budova v romanticko-historizujícím stylu po stavební stránce propojuje typy sakrální a palácové architektury. Na prováděnou rekonstrukci jejích vnitřních prostor získal kraj, který je zřizovatelem muzea, evropskou dotaci bezmála 100 milionů korun.

Reklama

Doporučované