Hlavní obsah

Rekonstrukce žatecké synagogy pokračuje, už jí zdobí okrasné vitráže

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Druhou největší židovskou stavbu na území ČR, synagogu v Žatci na Lounsku, už zdobí okrasné vitráže. Rekonstrukce téměř 150 let staré budovy potrvá ještě zhruba rok a půl, začala loni v červnu.

Článek

Kromě synagogy stavebníci opravují i sousední rabinát. Práce vyjdou na zhruba 55 milionů korun. Po jejich ukončení bude synagoga sloužit jako multifunkční kulturní prostor. ČTK to dnes řekl majitel památky Daniel Černý, který budovu koupil v dražbě.

Zhruba 3,6 milionu korun byla vyvolávací cena historického objektu, který už brzy nabídne nejen místním obyvatelům kulturní akce. Vnější část bude odpovídat původní stavbě z 19. století, vnitřní prostory budou modernější. V části interiérů bude expozice o historii židovské komunity v Žatci.

Podle Černého ještě není jasné, jaká výstava synagogu otevře. „Během tohoto roku začneme tvořit obsah výstav a myslím si, že je ještě čas na to vybrat tu správnou otevírací výstavu,“ uvedl majitel. Dodal, že nevylučuje ani konání židovských svateb a je otevřený i akcím města a sdružení rodáků a přátel města Žatce.

Rekonstruovat památku ovšem není snadné i kvůli tomu, že se do historického centra řada strojů nedostane. Úzké uličky neumožňují vjezd nákladních aut ani zřízení dočasných skladovacích prostor. „Takže to děláme postaru, v zásadě všechno rukama,“ řekl dnes ČTK vedoucí projektu Daniel Lipert. Veškeré stavební úpravy musí být konzultovány s památkáři. Podle Liperta se kupříkladu nepoužívají materiály na bázi cementu, ale materiály vápenné.

„V současné době jsme dodělali odsolování zdiva, kde jsme se potřebovali zbavit výskytu salnytru. Udělala se elektroosmóza, vybouraly se stropní konstrukce, které byly napadeny dřevomorkami, a udělaly se už i nové stropní konstrukce,“ popsal již provedené práce Lipert. Nyní stavbaři pracují na rekonstrukci stropů synagogy, restaurátorské opravy jsou podle Liperta zhruba v polovině.

Jednou z nejtěžších věcí byla demontáž stropních konstrukcí, které byly značně poškozené. Stavbaři se obávali toho, aby se při demontáži strop nezhroutil a někoho nezranil. Průměrně se na stavbě denně vystřídá až 30 lidí.

Žatecká synagoga má za sebou pohnutou historii. Zažila žhářský útok během takzvané křišťálové noci. Za války sloužila jako nemocnice a v 50. letech jako sklad civilní obrany.

Žatec má po Plzni druhou největší dochovanou synagogu v České republice. Budova s neobvyklou maurskou architekturou pochází z roku 1872 a patří k ojedinělým stavbám svého druhu. Synagoga spadá mezi čtveřici žateckých památek obnovovaných díky kandidatuře města na seznam světového dědictví UNESCO. Harmonogram stavby počítá s dokončením rekonstrukce koncem roku 2022.

Reklama

Doporučované