Hlavní obsah
Online

Česko hlásí víkendový rekord, přibylo zatím 884 případů nákazy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy:

- V Česku dnes přibylo již 884 potvrzených případů koronaviru. Výrazně tak bude překonáno dosavadní víkendové maximum z minulé soboty, kdy laboratoře za celý den odhalily 507 nakažených. V posledních čtyřech dnech denní přírůstek vždy překonal tisícovou hranici a je pravděpodobné, že se tak stane i dnes.

- V druhém oranžovém stupni rizika nákazy novým typem koronaviru jsou po páteční aktualizaci tzv. semaforu Ministerstva zdravotnictví vedle Prahy nově okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště.

- Plzeňský biskup Tomáš Holub byl pozitivně testován na nový koronavirus.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch obdržel druhé negativní výsledky testů na koronavirus a končí karanténu.

- Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek uvedl, že od 19. září Kypr nejspíše zařadí Česko do „kategorie C“. Pro Čechy to tak znamená, že se na ostrov nedostanou. S platností ode dneška zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí i Dánsko a Švýcarsko. Cestovat lze do země jen s dostatečným důvodem.

  • V pátek byl proveden rekordní počet testů, více než 18 tisíc

    Na Twitteru o tom informoval účet Chytrá karanténa.

  • V Praze přibylo od pátku 121 nakažených, tento týden nejméně

    V Praze za posledních 24 hodin přibylo 121 případů koronaviru, tento týden nejméně. Od začátku epidemie se v hlavním městě nakazilo téměř 7000 lidí. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. Z technických důvodů ale hygienici o tomto víkendu neuvádějí další aktuální data. K pátečnímu večeru registrovali v metropoli od března 4653 vyléčených, 114 lidí s covidem-19 zemřelo.

  • Testy zjistily mezi pacienty ústavu v Jevíčku další dva nakažené

    Nové testy na covid-19 v krajském léčebném ústavu v Jevíčku na Svitavsku, kde se léčí plicní nemoci a pohybové obtíže, zjistily další dva nakažené. Jde o pacientky rehabilitačního oddělení ústavu, jsou bezpříznakové. Dosud tak bylo zjištěno v zařízení celkem sedm nakažených, z toho byly tři pacientky a čtyři zaměstnankyně. Na pneumologii nákaza zjištěna nebyla, řekla dnes v 17:00 ČTK ředitelka ústavu Lenka Smékalová.

    Dnešní výsledky testů jsou z odběrů od 75 lidí, z nichž 30 bylo pacientů celého rehabilitačního oddělení, kde byla nákaza zjištěna v pátek 11. září. Podle ředitelky nelze s jistotou říci, kde se nákaza v zařízení vzala.

  • V ČR dnes přibylo již 884 případů covidu, je to víkendový rekord

    V Česku dnes přibylo již 884 potvrzených případů koronaviru. Výrazně tak bude překonáno dosavadní víkendové maximum z minulé soboty, kdy laboratoře za celý den odhalily 507 nakažených. V posledních čtyřech dnech denní přírůstek vždy překonal tisícovou hranici a je pravděpodobné, že se tak stane i dnes. V zemi je aktuálně 13 086 nakažených, většina z nich má mírný průběh nemoci. S covidem-19 je hospitalizováno 297 lidí, v těžkém stavu je 69 z nich. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00.

    Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 34 744 nakažených. Více než 21 000 z nich se z nemoci vyléčilo a 453 lidí s covidem-19 zemřelo.

  • Vytíženost odběrových míst v Praze byla dnes o něco menší

    Fronty na odběry na covid-19 byly na některých místech v Praze dnes menší než ve všední den. V týdnu se ale někde odběrová místa dostala na maximum své kapacity a lidé museli čekat v několikahodinových frontách, i když se předem objednali v rezervačním systému. Například Všeobecná fakultní nemocnice se snaží co nejvíce vyhovět i neobjednaným, vinohradská nemocnice bere pouze lidi s rezervací. Termíny jsou většinou obsazené na několik dní dopředu, zjistila ČTK.

    Podle mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Marie Heřmánkové byly v uplynulých dnech čekací lhůty na odběry standardně až kolem tří hodin. „Dnes je to výrazně lepší,“ uvedla mluvčí. U odběrového místa podle ní kolem poledne stálo zhruba 50 až 70 lidí, tedy fronta na hodinu až hodinu a půl. O trochu lepší je situace o víkendu i v odběrovém místě Thomayerovy nemocnice, která je jinak na maximu své kapacity. V rezervačním systému má nemocnice momentálně dostupné časy až od úterý 22. září. Podle informací na Twitteru Chytré karantény se má v pondělí v nemocnici otevřít nové odběrové místo.

  • V karanténě je kromě biskupa Holuba i 20 kněží

    Plzeňský biskup Tomáš Holub se nakazil koronavirem. Od čtvrtečního rána byl preventivně spolu se svými dalšími spolupracovníky v dobrovolné domácí karanténě, uvedlo v tiskové zprávě plzeňské biskupství.

    Nakazil se při pondělním pracovním jednání. Jeden z účastníků byl pozitivní. „Okamžitě jsem informoval své spolupracovníky, kteří se jednání rovněž účastnili, a všichni jsme nastoupili do dobrovolné karantény. Všichni jsme se také okamžitě nechali na koronavirus testovat,“ uvedl Holub.

    Podle mluvčího plzeňského biskupství Pavla Říhy se karanténa týká v současné době zhruba třiceti lidí, z toho dvaceti kněží. „Činnost samotného biskupství to příliš neovlivní, ale může to ovlivnit farnosti a plánované bohoslužby tam, kde nemá kněží možnost zajistit za sebe náhradu. To si ale bude řešit každá farnost po své linii,“ dodal Říha.

  • V nemocnici Zlín bude od pondělí otevřeno druhé odběrové místo

    Zlínská nemocnice v pondělí otevře druhé odběrové místo pro odběr stěrů lidem s podezřením na nákazu koronavirem. Nemocnice tak reaguje na zvýšenou poptávku po odběrech. V posledních dnech na odběrovém místě ve zlínské nemocnici obslouží denně až 200 lidí, dnes dopoledne jich bylo osm desítek. Za posledních 24 hodin přibylo v kraji podle údajů Ministerstva zdravotnictví 84 pozitivních případů nákazy.

  • V Královéhradeckém kraji bylo dnes 293 aktivních případů covidu-19

    Denní nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Královéhradeckém kraji nadále přesahuje 20. Od pátečního rána do dnešních 9:00 přibylo 26 potvrzených nákaz na 818. Od čtvrtečního rána do pátečního rána přibylo 28 potvrzených nákaz a před tím nárůst za den činil 46, což byl denní rekord v kraji od začátku pandemie. Vyplynulo to z dnešních dat Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. Aktuální údaje jsou k dnešním 9:00.

  • Vojtěch končí karanténu

    Ministr zdravotnictví, který byl v karanténě kvůli možnému kontaktu s novým koronavirem, končí karanténu, obdržel výsledky druhého negativního testu.

  • Pošta začala balit roušky pro seniory, doručí je nejdéle do pátku

    Česká pošta dnes ve svých největších třídírnách začala kompletovat balíčky respirátorů a roušek pro seniory. První směna nastoupila v 06:00 ráno také v pražských Malešicích, kde lidé obálky připravují na sedmi oddělených pracovištích. Celý víkend je nastaven třísměnný provoz, pracovat se bude non-stop. Krabice s naplněnými obálkami se budou průběžně rozvážet do poštovních dodejen, z nichž je doručovatelé budou roznášet do schránek. Nejpozději do pátku by zásilky měli všichni tito lidé dostat.

  • Plzeňský biskup Holub má koronavirus

    „Děkuji moc za spoustu reakcí s přáním brzkého uzdravení. Průběh mám zatím na úrovni těžší chřipky,“ komentoval na svém twitterovém účtu plzeňský biskup Tomáš Holub skutečnost, že byl v předchozích dnech pozitivně testován na nový typ koronaviru.

  • 72 případů na jihu Čech

    Na jihu Čech přibylo v pátek 72 potvrzených případů onemocnění covid-19, dva senioři zemřeli. Lidé se nakazili od pozitivně testovaných osob v rodinách, na pracovištích, ve školách i ve sportovních klubech, některé nové případy souvisejí s návraty z dovolených převážně v tuzemsku, uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

  • Rekordních 1447 případů koronaviru

    Laboratoře v Česku v pátek odhalily rekordních 1447 případů koronaviru. Denní přírůstek tak počtvrté v řadě překonal tisícovou hranici. V zemi je aktuálně 12.260 nakažených, nejvíce od začátku epidemie. U většiny z nich má ale nemoc mírný průběh. Podle posledních údajů ke čtvrtku bylo s covidem-19 hospitalizováno 264 pacientů. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

    Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 33.860 nakažených. Zhruba dvě třetiny z nich se z nemoci vyléčily a 450 lidí s covidem-19 zemřelo.

Reklama

Hlavní zprávy